Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Ansvarsförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

En ansvarsförsäkring erbjuder dig hjälp ifall du skulle råka skada någon person eller annans egendom och av detta skäl krävs på skadestånd. Ansvarsförsäkringen går då in och hjälper till med ersättningen som du kan tvingas betala som skadestånd, men även med andra saker så som att utreda ärendet och att förhandla etc.

Vanligtvis ingår en ansvarsförsäkring i en vanlig hemförsäkring så ifall du har en hemförsäkring eller ingår i någon annans så har du normalt ett skydd. En ansvarsförsäkring kan även ingå i en del olika företagsförsäkringar, t ex för taxi, lastbil eller budbil. Tanken är att försäkringen i dessa fall är att minska risken i de fall där man arbetar med sådant där det finns en risk att personer eller egendom kan komma till skada.

Försäkring mot skadestånd

Den största delen av en ansvarsförsäkring är att hjälpa till att betala skadestånd ifall man råkat skada en person eller någon annans egendom. Försäkringen tar vid och betalar hela eller en del av skadeståndet beroende på villkoren i försäkringen. Olika försäkringsbolag kan ha olika villkor och ge ersättning på lite olika nivåer. Vad som gäller för dig kan du kolla upp i villkoren för din hemförsäkring eller eventuellt företagsförsäkring.

I Sverige hamnar skadestånd normalt på en ganska rimlig nivå eftersom det huvudsakligen brukar handla om att ersätta kostnader etc, men risken att skada någon eller att förstöra någonting av värde finns alltid där och då är en ansvarsförsäkring inte dum att ha.

De andra delarna av ansvarsförsäkringen är hjälp med att utreda ärendet och hjälp med förhandlingar. Försäkringsbolaget vill självklart att ditt skadestånd ska bli så rimligt som möjligt och därför är det i deras intresse att hjälpa dig även med arbetet runt själva skadeståndet. Du kommer att få hjälp att utreda vad som gäller etc och du kommer även sedan att få hjälp av t ex en advokat så att ni kan förhandla med den andra parten om vettiga villkor och ett rimligt skadestånd.

Exakt vad som ingår i din ansvarsförsäkring går självklart inte att säga rakt upp och ner eftersom det varierar. Du bör kolla igenom dina försäkringsvillkor och se vilken hjälp du kan räkna med ifall du skulle råka skada någon eller något och krävs på skadestånd. Det vi tar upp i texten är vad som normalt brukar ingå i en ansvarsförsäkring men det är som sagt alltid bra att kolla upp vad som gäller för just dig.

Följ oss på Facebook