Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Trafikförsäkring - MC

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste MCförsäkringen!

Ifall du har köpt en MC eller redan har en så kommer du att behöva en trafikförsäkring. Denna försäkring täcker dem mest grundläggande sakerna och är ett krav för att du ska få köra din motorcykel på allmän väg. Försäkringen är alltså obligatorisk och det handlar alltså inte om ifall du ska skaffa den eller ej utan endast var du kan hitta den billigaste och bästa trafikförsäkring för din MC.

Vad täcks in av en trafikförsäkring för MC?

Detta är den lägsta nivå av försäkring man kan få. Det innebär att den endast täcker ganska grundläggande saker så som skador på dig själv eller andra som åker med dig, skador på andra trafikanter eller människor i övrigt och skador på annan persons egendom. Ifall du orsakar en olycka eller en krock så kommer försäkringen alltså att betala ut pengar för skador som du orsakat andra människor och deras fordon eller annan egendom. Dock kommer du inte att få ut några pengar för skador på din egen motorcykel. En trafikförsäkring för MC täcker skador på dig eller de som åker med dig men alltså inte skador på din MC.

För att få mer skydd behöver du skaffa en MCförsäkring som täcker in lite mer. Du kan antingen skaffa en halvförsäkring eller en helförsäkring om du vill ha skydd t ex ifall din mc blir stulen, börjar brinna eller skadas vid en olycka. Med en lite bättre försäkring kan du även få ekonomiskt skydd vid en rättslig tvist eller om du behöver uppsöka psykolog efter en olycka. Vill du ha fullt skydd för dig och din motorcykel (inklusive vagnskadeförsäkring ifall du krockar eller din MC blir vandaliserad etc) så är det en helförsäkring som du ska skaffa istället. Den kostar lite mer men ger ett betydligt bättre skydd. Det är upp till dig att väga riskerna och fördelarna mot den extra kostnaden.

Annat som är bra att tänka på

En trafikförsäkring måste alla ha som har ett fordon som de kör på allmän väg, vare sig det är en moped, MC eller bil. Denna försäkring skyddar dig men även andra trafikanter och människor i övrigt. Det är ganska billigt med en trafikförsäkring men det är ofta en bra idé att inte snåla för mycket med din försäkring. Det kan snabbt bli dyrt när man råkar ut för någonting och det är då inte fel att kunna få hjälp. Ifall du har möjlighet är det inte fel att gå upp till en halvförsäkring eller helförsäkring.

Tänk på att vissa saker gör att din försäkring kanske inte gäller. Ifall du t ex inte har på dig rätt säkerhetsutrustning när du kör din MC kanske du inte får ut några pengar ifall du skadar dig. Försäkringsbolagen ställer ofta sådana krav på dig och ifall du inte har uppfyllt dem kan pengarna utebli. Glöm inte att läsa igenom vilka regler som finns för din försäkring.

Ifall du råkar ut för olyckor ofta kan det tyvärr bli så att din försäkringspremie blir högre. Detta innebär att du får betala ett högre belopp för din försäkring eftersom man anser att det är en större risk att du råkar ut för någonting. Försäkringsbolagen bestämmer sina premier efter hur stor risk det är att de måste betala ut pengar och ifall du hamnar i trubbel ofta så kommer du få betala för det. Var därför försiktig när du kör.