Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring släpvagn

En släpvagn kan få samma försäkringsskydd som en bil men skillnaden är väl huvudsakligen att man inte behöver en trafikförsäkring för släpvagnen. Du har en trafikförsäkring för din bil och det är tillräckligt. För en släpvagn kan man skaffa en halvförsäkring eller en helförsäkring beroende på hur mycket skydd man känner att man behöver.

Halvförsäkring

En halvförsäkring ger dig en delkaskoförsäkring vilket täcker skador som uppkommer vid brand eller stöld. Du får även hjälp om du skulle komma i tvist med någon, t ex med kostnader för advokat och rättegångskostnader. Normalt täcker en halvförsäkring även glasskador och lite sådant men eftersom en släpvagn sällan har glas är detta ofta inte lika aktuellt.

Helförsäkring

Vill du ha ett heltäckande skydd bör du skaffa en helförsäkring, som ger samma skydd som en halvförsäkring men som även lägger till en vagnskadeförsäkring. Detta innebär att du har skydd mot skador som uppstår på din släpvagn vid t ex olyckor eller vid skadegörelse. Du har även ersättning ifall något totalt oväntat och olyckligt inträffar, t ex om ett träd skulle ramla på ditt släp.

Annat bra att veta om försäkring av släpvagn

Olika försäkringar kan ha lite olika villkor, så det är ganska viktigt att man kollar upp detta innan man tecknar en släpvagnsförsäkring. Det finns t ex en del krav på släpet som försäkras, t ex vilken maxvikt det får ha. Normalt är det också registreringsplikta släp som försäkras.

En försäkring för släpvagn kan gälla även om släpet står uppställt, och alltså inte är fäst vid en bil. Om släpet skulle få för sig att komma i rullning och du råkar skada någon annans egendom etc på det här sättet kan du få ersättning för skadestånd och liknande. Det är dock inte säkert att du får ersättning för skador på ditt eget släp om detta inträffar men det finns möjlighet.

Följ oss på Facebook