Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Reseförsäkring - Kort

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste reseförsäkringen!

Det finns lite olika typer av "kort" som kan vara intressant att skriva om i samband med reseförsäkring. Vi ska här försöka täcka in de olika korten så bra som möjligt och ge dig lite allmän information som kan vara bra att ha när du ska ut och resa. Det vi kommer att gå igenom är framför allt bankkort (t ex Visa och Mastercard), det europeiska sjukförsäkringskortet och försäkringsbolagens egna servicekort, och vad som gäller för dessa i förhållande till reseförsäkring.

Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort)

Sverige har ett avtal med andra länder inom EU och EES-området om att svenskar som blir akut sjuka i dessa länder ska ha rätt till sjukvård på samma villkor som det landets egna medborgare. Detta gäller för alla läkarmottagningar som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Det innebär att om du blir sjuk har du rätt att få vård och det enda du behöver betala är den vanliga patientavgift som alla andra också måste betala. För att kunna visa att du har rätt till denna sjukvård behöver du det Europeiska sjukförsäkringskortet som du skaffar hos Försäkringskassan.

Detta kort är ett vanligt plastkort i stil med ditt kontokort, med en magnetremsa på baksidan och din personliga information så som namn och personnummer på framsidan. På kortet står det "European Health Insurance Card". När du hamnar in en situation där du behöver vård visar du bara upp detta kort tillsammans med någon slags identitetshandling som t ex ditt pass. Alla personer som är ute och reser, både vuxna och barn behöver ett sådant kort för att vara säkra på att få den vård som behövs.

Försäkringskassan har hand om detta kort och det är hit du ska vända dig för att beställa. Du kan enkelt beställa ditt Europeiska sjukförsäkringskort direkt på nätet så sparar du en del tid och arbete. Tänk på att alltid beställa ditt kort i god tid innan du ska resa då det ofta tar minst 10 arbetsdagar innan det kommer hem i brevlådan. Ta gärna en titt på ditt kort om du redan har ett, för giltigheten är bara tre år och det kan tänkas att ditt kort har gått ut. Du måste då beställa ett nytt. Kortet kostar ingenting att beställa.

Nåt som är viktigt att veta är att detta kort inte har något med din reseförsäkring att göra. Det är ett kort som helt enkelt garanterar att du får sjukvård ifall du akut behöver den och som garanterar att du inte behöver betala orimligt höga priser för denna sjukvård. När du blir vårdad kommer du att få betala patientavgiften, vilken är samma som landets egna medborgare får betala. Denna avgift kan du sedan få tillbaka på din reseförsäkring så länge du har kvitton och liknande.

Bankkort

Du som beställer din resa med ett bankkort eller betalkort så som Visa eller Mastercard kan ofta få en extra reseförsäkring på detta sätt. Denna kompletterande reseförsäkring får du om du betalar minst halva din resa med kortet och den ger dig t ex avbeställningsskydd ifall du av något skäl inte kan resa som du hade tänkt, ersättning vid förseningar av bagage eller transport, ersättning vid invaliditet eller dödsfall under resan, självrisk på ditt hem eller på din bil (vare sig du lämnar den hemma eller tar med den) alternativt en hyrbil.

Av detta är det mest intressanta kanske avbeställningsskyddet, som ger dig möjlighet att få pengarna tillbaka om du av något skäl inte skulle kunna genomföra resan som det är tänkt. Det som avbeställningsskyddet täcker är ifall du själv, någon närstående eller den person du tänkt besöka i utlandet råkar ut för akut sjukdom, olycka eller dödsfall. Den ersättning du får täcker de kostnader för avbeställning som uppkommer i samband med att du tvingas ställa in resan.

Du ska alltså betala med ditt kort för att få denna kompletterande reseförsäkring. Mer än halva resan ska som sagt betalas med kort för att försäkringen ska gälla. För att det ska vara giltigt måste du antingen betala med kortet direkt hos resebyrån, betala via e-betalning eller internetbank till Plusgiro / Bankgiro (detta räknas som betalning med kort) alternativt uppge ditt kortnummer t ex på telefon eller resebyrås webbsida. Ifall resebyrån inte tar kort behöver du ordna nåt slags intyg från dem som visar på detta.

Servicekort

Många försäkringsbolag har någon slags servicekort som du ska ta med dig när du åker utomlands. Detta kort är ett bevis på att du har en reseförsäkring och det ska visas upp vid läkarbesöket. Efter att du blivit behandlad ska du be läkaren att fylla i ett intyg som finns på baksidan av kortet som ett slags bevis på vad han har gjort och att du har fått den vård som du säger.

Det är via din reseförsäkring du får ut pengar för kostnader som uppkommit vid sjukdom eller skada. Du kan alltså få tillbaka det som du har betalat för sjukvården utomlands från din försäkring. Det är dock viktigt att spara alla kvitton och liknande så att du kan visa på hur mycket det kostade. Har du inget kvitto blir det oftast svårt att få ut någon ersättning för kostnaden. Ta alltså med kvitton på allt som du vill ha pengar för.

Servicekortet är direkt kopplat till ditt försäkringsbolag. Normalt finns ett sådant servicekort bifogat som en bilaga till ditt försäkringsbrev men det går även att beställa ett nytt ifall du skulle ha slarvat bort det eller använt det vid ett tidigare tillfälle. Du beställer enklast ett nytt på försäkringsbolagets webbsida eller genom att ringa in och säga att du behöver få ett nytt hemskickat. Ett servicekort är inte alltid ett måste för att du ska få ut pengar för sjukvård men det underlättar en hel del. Kvitton är dock väldigt viktiga att spara.

Följ oss på Facebook