Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring lätt lastbil

En försäkring för lätt lastbil är i stort likadan som en bilförsäkring. Det finns tre delar av försäkringen, nämligen trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring som alla ger olika mycket skydd. Trafikförsäkringen är grundläggande och är obligatorisk för lätt lastbil och i princip alla andra motorfordon.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är som sagt obligatorisk. Du kan inte köra lätt lastbil utan att ha en trafikförsäkring. Den ger ersättning för skador på dig själv och dina medpassagerare och även andra människor och deras egendom. Du får alltså ersättning från försäkringen ifall du råkar skada någon annans egendom men ingen ersättning för skador på din egen bil. Ifall någon annan orsakar olyckan är det dennes trafikförsäkring som betalar ut ersättningen.

Halvförsäkring

En halvförsäkring ger dig delkaskoförsäkring, vilket innebär att du har skydd mot stöld, brand och glasskador. Ibland även vissa maskinskador. Du får dessutom hjälp vid rättsliga tvister, om du skulle hamna i sådana problem. Om du råkar ut för en olycka har du ofta även ersättning ifall du behöver uppsöka psykolog efteråt.

Helförsäkring

En helförsäkring för lätt lastbil bygger på halvförsäkringen med en vagnskadeförsäkring. På det här viset har du även skydd mot skador på din egen lastbil. Du får ersättning ifall lastbilen skadas vid en krock eller annan olycka eller ifall den blir vandaliserad eller råkar ut för annan skadegörelse. I övrigt har du även skydd mot helt oväntade saker som kan inträffa, t ex att något tungt skulle ramla och landa på din lastbil.

Annat bra att veta om försäkring för lätt lastbil

Normalt försäkras allting som vanligtvis hör till en lastbil så som stereo, telefon, navigationssystem och annan elektronisk utrustning. Kravet är att det är saker som hör till lastbilen. Navigationssystemet måste vara fast och endast användas i just din lastbil. Du får även ersättning för en uppsättning sommar- eller vinterdäck och liknande.

Det du inte får någon ersättning för är sådant som inte hör till lastbilen och detta innefattar självklart även lasten. Du kan inte få ersättning från en försäkring för lätt lastbil för det som du har lastat, om den skulle bli stulen eller ifall du krockar och lasten blir förstörd. Ifall du fraktar någonting av större värde bör du fundera på att försäkra detta på annat vis eller kolla upp om det ingår i någon annan försäkring.

Kör du utomlands är det bra att ha ett grönt kort med sig. Detta är ett bevis på att du har en trafikförsäkring i ditt hemland och du måste visa upp detta i ganska många länder ifall du orsakar en olycka av något slag. Ta med dig ditt gröna kort och gärna även registreringsbevis när du åker utanför Norden. I vissa länder behöver du även en elektronisk startspärr installerad för att stöldförsäkringen ska gälla.

Följ oss på Facebook