Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring utomlands

Vad gäller egentligen för din försäkring när du är utomlands? Det beror helt och hållet på vad det handlar om. Normalt när man är ute och reser har man en reseförsäkring. Alla som har en hemförsäkring (eller som ingår i någon annans hemförsäkring) har också en grundläggande reseförsäkring som täcker skador och sjukdom när du är utomlands. Det är huvudsakligen reseförsäkringen vi kommer att ta upp här men även lite andra saker som kan vara viktiga när det gäller försäkring utomlands.

Reseförsäkring ger dig försäkring utomlands

En reseförsäkring har du som sagt via din hemförsäkring. Det går även att skaffa en reseförsäkring för sig själv om man vill ha ett bättre skydd eller om man vill ha en försäkring för mer specifika omständigheter. En vanlig reseförsäkring täcker dock normalt det viktigaste så som ifall du skulle bli sjuk eller skada dig när du är ute och reser. Vanligtvis har du skydd i upp till 45 dagar och är du borta längre bör du skaffa en tilläggsförsäkring.

Det som täcks in är ifall du blir skadad eller sjuk. Även tandskador täcks många gånger in av en reseförsäkring. Du får ersättning för sjukvården, resor till och från sjukhus och merkostnader som uppstår i samband med vården, t ex boende för den som vakar över den som är sjuk. Vidare får du ersättning ifall sjukdomen eller skadan påverkar din semester, t ex att du tvingas avbryta din resa eller ifall du är sjuk och tvingas ligga hemma och vila i minst fyra dagar. Du kan få pengar tillbaka eller få ersättning för den tid du inte kan njuta av din semester för att du måste ligga hemma.

Andra villkor som är viktiga att komma ihåg är t ex att du inte får ersättning ifall du var sjuk redan innan du åkte iväg och ifall du tvingas ligga hemma får du endast ersättning om en läkare rekommenderat att du vilar och från den dag du varit och besökt läkaren. Därför är det bra att uppsöka en läkare så fort du märker att något inte står rätt till.

En reseförsäkring innefattar även andra saker så som stöld eller förstörd egendom.  Du kan få pengar för förstört bagage etc och saker som blir stulna. Se dock till att vara rädd om stöldbegärliga prylar så som plånbok, mobil, mp3-spelare och smycken etc. Lägg dem gärna i hotellets kassaskåp eller skaffa en säkerhetsbox. En polisanmälan ska man gärna också göra ifall man blivit bestulen eller liknande.

Annat viktigt om försäkring utomlands

När det gäller försäkringar i utlandet kan sägas att det inte är helt säkert att din försäkring gäller. Det är viktigt att kolla upp villkoren för försäkringen så att man har skydd även i andra länder. Ofta kan det vara så att du har bäst skydd inom Norden och att ditt försäkringsbolag samarbetar med olika parter inom Norden. Beger du dig till andra länder kanske din försäkring inte går att utnyttja fullt ut.

Tänk även på att när du åker utomlands kan det finnas särskilda villkor eller speciella saker som du behöver för att allting ska fungera ordentligt. T ex behöver du som kör bil utanför Europa ett så kallat Grönt kort som är ett bevis på att du har en trafikförsäkring i Sverige. Inte alla länder kräver att du kan visa upp detta men en del länder kräver det och i många andra läder är det klart smidigare. Kolla alltså gärna upp lite vad som gäller innan du drar utomlands så att du inte får några överraskningar.

Följ oss på Facebook