Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Helförsäkring - Fordon

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste helförsäkringen!

De flesta fordon kostar en bra slant att köpa. Det är vanligt att man vill skydda sitt fordon så bra det bara går och just av detta skäl väljer många att skaffa en så kallad helförsäkring. Detta är en försäkring just för fordon av olika slag och som innehåller en hel del bra försäkringsskydd. En helförsäkring är den högsta nivån av skydd för ett fordon om man inte räknar in möjligheten att skaffa tilläggsförsäkringar. Har man en helförsäkring är man normalt bra skyddad mot skador både på sig själv, andra människor, annans egendom och på sitt eget fordon.

Vad ingår i en helförsäkring?

Det finns tre olika nivåer när det gäller fordonsförsäkring och alla dessa nivåer ingår i helförsäkringen som är den högsta nivån. Den alla första och mest grundläggande nivån är en trafikförsäkring, som är en obligatorisk försäkring som täcker in skador på dig själv, dina passagerare, andra människor och deras egendom. Trafikförsäkringen täcker inte in skador på ditt fordon ifall du krockar men ifall det är någon annans fel att ditt fordon blir skadat så får du pengar från dennes trafikförsäkring.

På nästa nivå lägger man till även en delkaskoförsäkring, som ger skydd mot t ex stöld, glasskador och brand. Du får dessutom ekonomiskt stöd ifall du hamnar i en rättstvist till följd av en olycka eller liknande i trafiken eller om du känner att du behöver uppsöka psykolog eller annat stöd efter att du varit med om en krock etc. På det här sättet är du betydligt bättre skyddad men det är inte förrän du kommer upp i just helförsäkringen som du får ett riktigt bra skydd för ditt fordon.

Den sista delen i försäkringen är en vagnskadeförsäkring och det är när denna läggs på som det blir en helförsäkring. Du har då en trafikförsäkring + delkaskoförsäkring + vagnskadeförsäkring vilket ger dig ett bra skydd för dig och ditt fordon. Det du får genom vagnskadeförsäkringen gäller främst skador på fordonet i sig. Du får ersättning för skador som uppkommer vid olycka eller krock men även skador som uppkommer vid vandalisering eller annan skadegörelse. Dessutom får du skydd som gäller ifall du råkar ut för en olycka av annat slag, t ex om en gren skulle ramla ner från ett träd, landa på din bil när du parkerar och skada den på något vis. Detta gäller givetvis vid andra liknande situationer också.

Ska man skaffa en helförsäkring?

Det är inte lätt att ge några konkreta råd eftersom varje situation är unik. Det vi kan säga är dock att helförsäkringen är det klart vanligaste valet och att det är ett vettigt alternativ just på grund av att du får ett bra all-around skydd för ditt fordon. En helförsäkring kostar mer pengar men du får även betydligt mer skydd i gengäld. Väljer du en lägre nivå för din försäkring så kommer du inte ha något direkt bra skydd mot skador på ditt eget fordon. Det är först när du går upp till en helförsäkring och får vagnskadeförsäkringen som detta skydd blir aktuellt och med tanke på att det är ganska stor risk att skada sin bil, motorcykel, husbil eller moped etc så är det inte fel att ha en bra försäkring.

Det finns ett antal försäkringsbolag som erbjuder olika slags fordonsförsäkringar och det är inte fel att kolla runt för att se vilka som har bäst villkor för en helförsäkring. Jämför gärna innan du väljer vilken du vill ha och se till att inte lägga onödigt mycket pengar när det är billigare någon annanstans. Glöm inte bort att du ofta kan få upp till ca 20 % rabatt när du samlar dina försäkringar på samma ställe. Glöm inte heller att det finns olika tilläggsförsäkringar som ger dig ännu bättre skydd ifall en helförsäkring inte känns tillräcklig.

Följ oss på Facebook