Självrisk
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!
Något som ofta kommer upp när man talar om försäkringar är självrisk. Men vad är då detta? Jo, det är den summa man själv får stå för ifall man råkar ut för någonting som försäkringen täcker. Självrisken går att likna en avgift man själv får betala när man råkar ut för någon typ av skada eller liknande som innebär att försäkringsbolaget måste betala ut ersättning.
Den huvudsakligen meningen med att självrisken, varför den finns över huvudtaget, är att försäkringsbolagen vill att folk ska vara aktsamma och rädda om sina saker. Bara för att man har en försäkring som täcker skador på t ex bilen så ska man inte vara vårdslös med den eller inte bry sig om ifall den skulle bli stulen eller skadad. Självrisken är alltså ett litet incitament att försöka undvika att något händer.
Storleken på självrisken kan variera och du kan oftast själv vara med och bestämma exakt hur stor den ska vara. Åtminstone välja från ett antal alternativ. Självrisken bestäms dock alltid i förväg, när du tecknar din försäkring. Den kan vara ett fast belopp eller en procentsats.
När du råkat ut för någonting som ger dig rätt till ersättning brukar självrisken normalt dras av från det belopp du ska få utbetalt. Om du t ex fått din cykel stulen och cykeln var värd 5000 kr så kan självrisken vara 1000 kr. När du ska köpa en ny cykel får du då alltså 4000 kr av försäkringsbolaget. Den sista tusenlappen får du stå för själv.
Självrisken påverkar hur mycket din försäkring kostar
När du tecknar en försäkring har du ofta ganska många olika val att göra när det gäller försäkringsbelopp, vad som ska ingå i försäkringen etc. Där brukar även självrisken vara en viktig del. Du kan bestämma hur stor den ska vara (åtminstone välja ett alternativ av de som finns tillgängliga, t ex 1000 kr, 3000 kr etc).
Genom att välja en högre självrisk och alltså få stå för en större del av beloppet själv kan du få en lägre försäkringspremie. I regel funkar det helt enkelt så att ju högre självrisk ju lägre premie. Det är logiskt eftersom en högre självrisk innebär att försäkringsbolaget får betala mindre och då kan de ge dig en lägre kostnad.
Några saker som är bra att veta om självrisk
- Vissa försäkringar eller delförsäkringar har ingen självrisk. I dessa fall får du ut hela beloppet på försäkringen ifall något inträffar. Titta på villkoren när du tecknar försäkringen så att du vet vad som gäller.
- Det finns något som heter självriskreducering. Det är oftast olika typer av tilläggsförsäkringar som du kan skaffa som går in och betalar självrisken så att du slipper. Det innebär ju dock att din försäkringspremie totalt blir lite högre.
- Det finns grundsjälvrisk och särskild självrisk. Grundsjälvrisk är det vanliga generella självriskbeloppet för en specifik försäkring. Särskild självrisk kan gälla för vissa delar av en försäkring enligt avtal.
Ett mer konkret exempel av självrisk
En ganska enkel försäkring är cykelförsäkringen. Om vi tar cykelförsäkringen som exempel och cykeln blir stulen så vill man givetvis att försäkringsbolaget ska gå in och betala cykelns värde så att man kan skaffa en ny.
Om cykeln t ex är värd 5000 kr kan det tänkas att man har en självrisk på 1000 kr. Detta betyder då att när man skaffar en ny likvärdig cykel får man betala 1000 kr ur egen plånbok för denna. Resten betalar försäkringsbolaget. Ifall man har en tilläggsförsäkring som tar bort självrisken (eller en försäkring som inte har någon självrisk) så slipper man betala dessa 1000 kr själv och får ut 5000 kr att köpa ny cykel för.
När du tecknar din cykelförsäkring kan du ofta välja olika nivåer på självrisken. Väljer du 1000 kr kanske du får betala (som exempel) 100 kr / månad för din försäkring. Ifall du istället väljer 2000 kr kostar kanske försäkringen endast 85 kr / månad.
När du bestämmer dig för vilken nivå av självrisk du vill ha ska du fundera på hur stor risken är att du råkar ut för någonting. Ifall du har din cykel i en stor stad där det är vanligt att cyklar blir stulna så är det troligen bättre att satsa på en lägre självrisk (eftersom du kan tänkas behöva utnyttja försäkringen oftare) medan du som bor någonstans där cyklar sällan blir stulna kan våga dig på en lite högre självrisk och få en lägre premie istället.