Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Tandvårdsförsäkring

För den som är över 20 finns det alltså något som kallas tandvårdsstöd och detta är i grund och botten en typ av försäkring. Stödet går ut på att du ska slippa för höga kostnader för din tandvård och består av två delar.

Tandvårdsbidrag

Den första delen är ett tandvårdsbidrag där du varje år får ett visst belopp som kan användas för att betala tandläkare etc. Detta belopp står inne hos Försäkringskassan till dess du behöver använda det och är alltså inte pengar du får utbetalda ifall du inte använder dem. Bidraget ligger på 300 kr för dem mellan 20 och 29 år och för dem över 29 ligger det istället på 150 kr per år. När du sedan fyllt 75 har du 300 kr åter igen. Varje år fylls beloppet på igen och du kan spara beloppet från ett år tillbaka och använda båda samtidigt. Man kan dock endast spara ett år bakåt som mest.

Det enda du behöver göra är att säga till din tandläkare eller tandhygienist när du är klar att du vill använda ditt tandvårdsbidrag för att betala behandlingen. Du kan använda ditt bidrag till många olika typer av tandvård men det är framför allt till för förebyggande tandvård och undersökningar etc. Det går även att betala andra saker men du kan inte använda bidraget för kosmetisk tandvård eller tandblekning.

Högkostnadsskydd

Högkostnadsskyddet är till för att ge dig en försäkring mot för höga kostnader för just tandvård. Skyddet fungerar så att det finns ett referenspris som högkostnadsskyddet beräknas utifrån. Din tandläkare sätter själv priset för din behandling och det kan vara både dyrare och billigare än referenspriset. Skulle det vara dyrare får du dock bara beräkna utifrån referenspriset. Skulle det vara billigare måste du dock använda det billigare priset när du räknar ut ditt bidrag.

Du betalar själv för kostnader som uppgår till 3000 kr (som ett slags självrisk kanske man kan säga) och sedan får du 50 % av kostnader från 3000 kr upp till 15 000 kr och hela 85 % av kostnader som överstiger 15 000 kr. Ditt högkostnadsskydd börjar gälla när en behandling är klar och efter det räknar man ihop alla kostnader 12 månader från detta. Det är sedan denna totala summa som används för att beräkna hur mycket man får tillbaka.

Du har möjlighet att själv välja när du vill att en ny ersättningsperiod ska börja. På detta vis kan du tajma in större åtgärder så att du kommer upp till en högre summa (t ex över 15 000 kr) under samma period. På så vis har du en stor del av dina kostnader betalda via din försäkring.

Följ oss på Facebook