Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring snöskoter / skoter

En snöskoter har en försäkring av i princip samma slag som en bil. Försäkringen består av tre olika delar - trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. De olika delarna ger olika bra skydd. Trafikförsäkringen är den enklaste varianten och en helförsäkring är då så klart den som ger bäst skydd. Villkoren och vad som ingår i en försäkring för snöskoter är i princip identiska med vad som gäller för en bil.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla som har ett fordon som ska framföras på allmän väg. Den är till för att skydda föraren, medpassagerare och andra människor och deras egendom. Du kan alltså aldrig köra din snöskoter utan en trafikförsäkring men detta är även en billig försäkring. Dock täcker den inte in skador på din egen egendom, alltså på din egen snöskoter ifall du skulle råka krocka eller på annat vis skada din skoter.

Halvförsäkring

Andra steget är att skaffa en halvförsäkring. Detta ger dig en delkaskoförsäkring vilket innebär skydd mot t ex stöld, brand och glasskador och även rättsskydd som hjälper dig ifall du råkar ut för någonting och hamnar i en tvist med annan part. Du kan även få ersättning vid vissa maskinskador. De exakta villkoren beror på försäkringen.

Helförsäkring

Sista steget är att även skaffa en vagnskadeförsäkring, vilket då gör att du får en helförsäkring för din snöskoter. Då har du dessutom skydd ifall du råkar ut för en krock eller om snöskotern blir utsatt för skadegörelse. Du får till och med ersättning ifall du bara har otur och råkar ut för någon olycka som att ett träd skulle blåsa ner och skada skotern eller liknande. Med en helförsäkring ingår givetvis en halvförsäkring och en trafikförsäkring.

Annat bra att veta om försäkring för snöskoter

Det kan vara en fördel att ha en bredbandad snöskoter då dessa anses vara lite säkrare. Har du en sådan kan vissa försäkringsbolag ge dig rabatt på försäkringen. Andra bra sätt att få lägre fösäkringspremie är exempelvis att hålla sig skadefri ett antal år i sträck. Klarar du t ex tre år kan du få sänkt premie. Precis som med alla andra försäkringar är det alltid bra att jämföra försäkringar för att hitta de som har bäst priser och villkor.

Tänk på att det kan vara olika regler för vad som gäller om skotern står förvarad eller om den är i bruk. En del försäkringsbolag försäkrar din snöskoter vare sig den är avställd eller ej medan andra kanske är mer petiga med detta. Kolla upp villkoren i förväg så att du vet vad som gäller.

Följ oss på Facebook