Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Husbilsförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste husbilsförsäkringen!

Ifall du har köpt eller äger en husbil är det klokt att se till att även skaffa en husbilsförsäkring. En husbilsförsäkring är i princip samma sak som en vanlig bilförsäkring och innehåller samma grundstenar.

En husbil är även oftast en lite större investering varför det är bra att ha ett ordentligt skydd, så att man inte riskerar att råka på skador som kostar mycket pengar.

En husbilsförsäkring kan bestå av tre olika nivåer

Du kan skaffa lite olika varianter när du ska teckna en husbilsförsäkring. Ju mer du väljer att lägga på i din försäkring, ju bättre skydd har du mot eventuella olyckor och annat dumt som kan inträffa men samtidigt blir även din försäkring dyrare. Vilken nivå du väljer är upp till dig. Du bestämmer utifrån hur mycket du är villig att betala men framför allt utifrån hur viktiga olika slags försäkringsskydd är för dig.

Trafikförsäkring

Den lägsta nivån kallas för trafikförsäkring och är en obligatorisk försäkring som alla måste ha som har tänkt köra sin bil, husbil, moped eller annat fordon på allmänna vägar i Sverige. Denna del av husbilsförsäkringen är huvudsakligen till för att ge skydd åt andra trafikanter och inte så mycket för att skydda din husbil. Ifall du råkar krocka och det är ditt fel så kommer trafikförsäkringen att täcka skador på andra fordon eller egendom som du råkar skada.

Försäkringen täcker även in skador på personer, så att alla kan få den vård de behöver ifall det går så illa. Även du själv och dina passagerare räknas in och får ut pengar från trafikförsäkringen. Det som inte ingår i en trafikförsäkring är ersättning för skador på din egen bil om du orsakar en skada. Ifall det är någon annans fel kan du dock få ersättning för dina skador från dennes trafikförsäkring.

Halvförsäkring

Nästa steg för din husbilsförsäkring är att bygga på med ytterligare skydd så att det blir till en halvförsäkring. Det som krävs utöver trafikförsäkringen för att det ska bli en halvförsäkring är en delkaskoförsäkring. Med en sådan får du även ett visst skydd för din husbil. Det som täcks in är bland annat brandskador, glasskador och vissa maskinskador. Dessutom får du ersättning ifall din husbil blir stulen. Annat som täcks in är kostnader för rättslig hjälp ifall du skulle bli inblandad i någon slags tvist relaterad till en krock eller liknande. Då kan du få ersättning för rättegångskostnader och för advokatens arvode osv. Du har även rätt till en del ersättning ifall du har behov av att uppsöka psykolog eller annat stöd i samband med en olycka.

Helförsäkring

Det sista steget för din husbilsförsäkring är att göra den till en helförsäkring. Tidigare har du haft ett väldigt begränsat skydd för själva husbilen ifall du råkar ut för en olycka eller på något sätt skadar din husbil. Med en helförsäkring får du även en vagnskadeförsäkring som garanterar att du får ut pengar t ex om du skulle krocka husbilen eller på annat sätt få skador utöver de som täcks in av delkaskoförsäkringen. Detta är skador på själva husbilen som uppkommer vid t ex en krock men det kan även vara skador av annat slag t ex om den skulle bli vandaliserad eller råka ut för skadegörelse. Dessutom kan du få pengar i ersättning för andra oturliga olyckor som kan inträffa, exempelvis om ett träd skulle ramla över din parkerade bil eller en stor nyårsraket landar hårt på taket.

Övrigt som ingår i en husbilsförsäkring

En husbilsförsäkring är i mångt och mycket samma som en vanlig bilförsäkring men eftersom en husbil är mer än bara en bil kan det tänkas att det finns många andra risker som man vill skydda sig mot. Eftersom du troligen har med dig ganska många prylar i din husbil så brukar det ofta ingå ersättning för egendom upp till ett visst värde. Hur mycket detta är beror på vad försäkringsbolaget erbjuder. Även en del andra såna här bra saker kan ingå i försäkringen men innehållet kan variera. Läs gärna vad de olika bolagen har med i sina husbilsförsäkringar innan du väljer vilken du vill satsa på. Det kan även vara bra att se vilka eventuella tilläggsförsäkringar som finns att välja på och kanske bygga på med ytterligare skydd.

Följ oss på Facebook