Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Köpa domän

Normalt kan man kalla det att köpa en domän när man registrerar en domän. För att kunna registrera en domän måste den först vara ledig. Det finns olika toppdomäner att välja på när du ska välja domännamn. Toppdomäner är t ex .se, .com eller .nu och du måste sedan välja vilket namn du vill koppla ihop till detta. Du kan exempelvis ha ett domännamn i still med trafikskolan.se eller trafikskolan.com beroende på vad du känner är bäst. Risken finns dock att något av dessa namn är upptagna och då är det inte möjligt att köpa denna domän.

När du köpt eller registrerat en domän så är det du som äger den. Samtidigt måste du betala en avgift för att få använda en viss toppdomän, exempelvis ca 100 kr om året för att få ha en .se domän. Har du väl registrerat en specifik domän kan ingen annan registrera exakt samma. Dock kan man registrera samma namn men med en annan toppdomän, t ex trafikskolan.net eller liknande. Vill du vara säker på att ingen använder samma namn över huvudtaget måste du i princip köpa upp alla olika varianter.

Att köpa domän (registrera domän)

Smidigast är att köpa domän hos ett webbhotell eller på någon annan webbsida där man erbjuder domänregistrering. Du kan då söka på olika namn och se exakt vilka toppdomäner som är lediga och sedan köpa den eller de som känns intressanta. Webbhotellet kommer sedan hantera köpet och registrera domännamnet i ditt namn. Du är ägare och webbhotellet sköter om hanteringen åt dig. Du kan logga in på ditt konto och administrera din domän, eller flera ifall du valt att köpa många.

Det är du som äger din domän och du kan även sälja den till andra om det skulle bli aktuellt. Du måste dock alltid betala årsavgiften. Väljer du att sälja din domän registreras den istället på den nya ägaren och han eller hon får betala avgiften istället. Beslutar du dig för att du inte vill ha kvar ditt domännamn men inte kan hitta en köpare kan du bara låta bli att betala och då blir domänen snart ledig igen för andra att registrera.

Att köpa domän som ägs av annan

Ifall den domän du är sugen på redan har registrerats av någon annan kan du försöka köpa den av honom istället. I detta fall måste du ta kontakt med personen (eller företaget) som äger domänen och se ifall de är intresserade av att sälja. Du kan t ex se ifall det finns en webbsida live under domännamnet och kolla om det finns en mailadress där eller kan du använda WHOIS för att se om du kan få fram någon info om vem som äger domänen.

Ifall det finns en webbsida kopplad till det domännamn du vill ha finns risken att de inte vill sälja eller att du måste köpa både webbsidan och domännamnet. Detta kan självklart bli dyrt. Det kan även bli dyrt ifall det namn du vill ha är väldigt populärt eller ifall det är ett bra namn rent allmänt. Du får själv bestämma vad du tycker är rimligt att betala när du köper din domän. Man ska dock veta att vissa domännamn går för hundratusentals kronor medan andra kanske inte är kostar mer än några hundralappar.

När du väl bestämt dig för att köpa domän ska du se till att den blir överförd till dig så att du är registrerad som ägare. Detta kan eventuellt kosta en slant så se till att ni bestämt vem som ska stå för denna kostnad. När överföringen är klar är du ny ägare och du får även betala årsavgiften framöver. Har du en webbsida till din domän måste du se till att peka om namnservrarna till din server, så att man kommer till rätt sida när man skriver in adressen i webbläsaren.