Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ompekning av domännamn

Detta är för dig som exempelvis har registrerat ditt domännamn separat från ditt webbhotell eller för dig som ska byta webbhotell eller server. Ditt domännamn måste vara kopplat till en viss ip-adress eller adress där din webbsida ligger. Denna ip-adress får du av ditt webbhotell och det är den egentliga adressen till webbsidan. Har du skaffat ett nytt domännamn behöver detta kopplas till just din webbsida så att de som skriver in adressen kommer till rätt ställe. Detsamma gäller om du redan har ett domännamn men ska byta server, du behöver då peka om domännamnet så att det kopplas till din nya ip-adress och den nya platsen för din webbsida.

Ompekning - Så här gör man

Ska du göra en ompekning finns det några steg du måste gå igenom. När du har gått igenom dessa steg på ett korrekt sätt ska det fungera att använda ditt domännamn och hamna rätt. Ifall det av nåt skäl strular är det alltid bra att ta kontakt med webbhotell och / eller platsen där du registrerade ditt domännamn.

Först av allt behöver du logga in där du registrerade ditt domännamn (förhoppningsvis har du registrerat domännamnet någonstans där det finns ett konto i vilket du kan gå in och göra lite ändringar). Där inne finns det med lite tur möjlighet att klicka sig in på domännamnet du vill peka om. Du ska kolla efter möjlighet att ändra DNS-servrar. Varje webbhotell har sina egna DNS-servrar och för att kunna göra en ompekning av domännamnet till ditt webbhotell behöver du ta reda på vad de har för DNS-servrar (alltså det webbhotell där din webbsida ligger). Normalt står detta med i den information du fått från webbhotellet på samma ställe som inloggningsuppgifter och adress till din sida (t ex i ett mail). Hittar du ingen info om DNS-servrar där får du helt enkelt kolla på webbhotellets egna webbsida eller maila dem och fråga om det.

Har du DNS-servrarna så kan du gå vidare. Du fyller normalt i två olika DNS-servrar. DNS-servrar kan exempelvis se ut på detta vis: ns1.nameserver.com och ns2.nameserver.com och de pekar till en viss server. Fyll i informationen i fälten och tryck på spara. Ifall det finns en ruta för att "forcera ändringen" så kan du fylla i den för att vara säker på att ändringen genomförs direkt. När du har gjort detta och inga felmeddelanden dykt upp så har du klarat av den första delen av ompekningen.

Nästa steg är att logga in på kontot hos webbhotellet, där du har din webbsida. Ofta erbjuder webbhotellen något som heter Cpanel, vilket är en slags kontrollpanel där du kan göra inställningar för din webbsida och hantera sådant som domännamn och databaser etc. Logga in på Cpanel (eller annan kontrollpanel) med inloggningsuppgifter som du fått från webbhotellet och leta upp inställningar för domännamn. Där fyller du i ditt nya domännamn och eventuella andra inställningar som krävs. Du brukar normalt få felmeddelande om det är nåt som inte stämmer, t ex om du inte har lyckats med ompekningen av DNS-servrar, vilket du behöver göra innan detta steg.

Det tar vanligtvis ett tag innan ändringarna går igenom. Vänta en stund och prova ditt domännamn. När du skriver in det i webbläsaren bör du komma till din webbsida, men annars kan du vänta lite till. Funkar det inte då heller kan du kolla igenom så att du har gjort alla steg på rätt sätt och kanske prova en gång till. Fungerar det fortfarande inte efter detta bör du kontakta ditt webbhotell och be dem att göra ompekningen åt dig. Du ska då redan ha pekat domännamnet till deras DNS-servrar.

Få hjälp med ompekningen

Det är inte alltid det går att göra ompekningen själv. Ifall du t ex har fått ett domännamn tillsammans med ditt konto hos gamla webbhotellet och nu tänker byta till ett nytt kan det krävas att du kontaktar dem och ber dem att byta till nya DNS-servrar åt dig. Har du inget sätt att själv skriva in nya DNS-servrar är det alltid bäst att kontakta och be dem göra det åt dig.

På samma sätt kanske det inte finns nåt sätt för dig att förbereda ditt nuvarande webbhotell för att använda den nya domänen. Kan du inte logga in och fixa det hela i Cpanel eller någon annan kontrollpanel är det bara att maila webbhotellet och de dem göra ompekningen åt dig. Du ska då ha fixat allt med DNS-servrar i förväg, annars går det inte att göra någon ompekning.