Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur börjar man att blogga?

Har du bestämt dig för att börja blogga och funderat ut vad du ska skriva om är nästa steg att bestämma var du ska blogga. Har du kunskaper sedan tidigare kanske du vill starta en blogg helt själv med egen domän och webbhotell. Är du dock nybörjare är tipset att börja med att välja en bloggtjänst som enkelt hjälper dig att komma igång.

Ett par tips på sådana bloggtjänster är;

Namn

Kom sedan på ett bra namn på din blogg. Ett bra namn är viktigt dels för att besökarna ska dras till bloggen men även för att komma högt upp i sökmotorerna. Se därför till att välja något som låter bra samtidigt som det beskriver vad bloggen handlar om.

Ett bra namn är också samma sak som ett bra domännamn. För du måste ju ha en webbadress till din blogg som gör att folk enkelt kan klicka sig in till den. Ifall du har ett bra domännamn som är lätt att komma ihåg och enkelt att skriva in i adressfältet så blir det också smidigare för besökarna att komma ihåg din blogg och att komma in till den.

Vad ska jag blogga om?

Man kan skriva en blogg om i princip vad som helst. Det viktigaste brukar vara att man skriver om något man är intresserad av eller är bra på (helst både och givetvis) eftersom det gör att man inte tröttnar och att man skriver bra och intressanta inlägg.

Lite fler tips och bra idéer inom detta område kan du läsa i vår artikel som heter "Vad ska man skriva om?".

Börja blogga

Har du valt namn och tjänst är det bara att börja skriva din blogg. Försök att skriva så ofta som möjligt då en blogg som uppdateras ofta gillas bättre av dina besökare och av sökmotorerna. Exakt hur du går tillväga för att lägga in ett blogginlägg ser du enkelt hos din valda tjänst.

Försök även att skriva intressanta, unika blogginlägg som ger dina besökare något. Du vill att de ska komma tillbaka ofta för att läsa det du har att säga och att de ska lämna din blogg tillfredsställda. Att blogga ofta är givetvis bra, åtminstone några inlägg i veckan, men det är ännu viktigare med kvalitet. Försök skriva om saker som ingen annan redan skrivit om, hitta unika vinklingar och gör din blogg till något man bara inte kan vara utan.

Marknadsföra bloggen

Har du börjat skriva är nästa steg att försöka få in så många besökare som möjligt till sidan. Utan besökare kommer bloggen aldrig att lyckas. För att få in folk till din blogg kan du t ex anmäla sidan till bloggkataloger och bloggportaler. Om du är aktiv på andra bloggar t ex genom att kommentera brukar även detta vara ett bra sätt att göra din blogg mer välkänd. Idag är även sociala medier ett enormt bra verktyg för marknadsföring.

Vill du att sidan ska synas högt upp i Google och andra sökmotorer på olika sökord finns det mängder av tips som kan hjälpa dig. Att anpassa sin sida för att komma högre i sökresultaten kallas för SEO och detta är en hel vetenskap. Du kan läsa tips och information om hur du kan gå till väga i vårt avsnitt för sökmotoroptimering.

Följ oss på Facebook