Skaffa se domän
En se domän är väldigt enkel att skaffa och kostar inte heller speciellt mycket pengar. Alla länder har sin egen toppdomän och .se är den toppdomän som tillhör Sverige. Detta är den allra vanligaste domänen för svenska webbsidor men det är också ganska vanligt med exempelvis .nu eller .com.
Vår svenska se domän sköts av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) som är en privat stiftelse vars jobb helt enkelt är att administrera toppdomänen .se. Men man skaffar dock sitt domännamn genom olika så kallade registrarer, vilka har tillstånd att sälja / förmedla domännamn. Dessa brukar väldigt ofta vara webbhotell men även andra webbsidor kan erbjuda denna typ av tjänst.
Registrarer kan ta ut olika priser för domännamn och så även för en se domän. Av det här skälet är det inte dumt att kolla runt lite innan man väljer var man vill skaffa sin se domän. Det går att spara en slant genom att välja ett av de billigare alternativen. Normalt pris på domännamn med toppdomänen .se är runt 99 kr per år så är det dyrare än så bör du leta vidare.
Kolla på webbhotell i vår jämförelse. Nästan alla dessa erbjuder även registrering av domännamn.
Varför skaffa se domän?
Ett domännamn är nästan alltid en bra idé ifall du har en webbsida. Med ett domännamn får du en enkel adress till din sida och du skapar en starkare identitet på nätet, vilket t ex leder till att folk kommer ihåg din webbsida och lättare hittar dit. Se domänen är den allra vanligaste för svenska webbsidor och för svenska företag faller valet nästan alltid också på den.
En .se domän är lite dyrare än en .com domän och båda dessa används ganska mycket för svenska sidor, även om .com huvudsakligen har varit valet för amerikanska webbsidor eller internationella webbsidor på engelska. Av dessa två brukar .se troligen i de flesta fall ses som den mest seriösa och ifall du har en svensk webbsida känns det som ett bra val.
När du skaffat din domän
När du väl har fixat en se domän gäller det att få ordning på den så att den pekar till din webbsida. Detta gör man genom att logga in hos den registrar där domännamnet är registrerat och sedan peka om namnservrarna. Ifall du har din webbsida på ett webbhotell har de egna namnservrar som du ska använda. Du måste även göra en inställning i ditt webbhotell så att man är förberedd på ompekningen.