Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dedikerad server

En dedikerad server är en serverdator som enbart du använder, där du själv har större frihet att installera det du behöver på din server. Ifall man satsar på vanligt webbhotell får man ett mindre utrymme på en server som delas utav många andra och du har sämre prestanda etc. När du börjar få många besökare på din webbsida eller har speciella krav på din server är kanske en dedikerad server rätt alternativ för dig.

Fördelar med dedikerad server

Fördelarna är flera med en dedikerad server jämfört med ett vanligt webbkonto från ett webbhotell. För det första får du bättre prestanda och mer stabilitet på din server. Det innebär kanske t ex att din webbsida går snabbare att ladda etc. Du får även en högre uptime, vilket alltså innebär att din sida ligger nere mindre och har färre avbrott.

En dedikerad server står också i en serverhall med bra säkerhet. Du har ett system för backup, övervakning och nödgeneratorer som skyddar mot elavbrott så att din sida alltid finns online. Har du en större sida som inte gärna ska ligga nere är det säkrare med en dedikerad server.

Andra fördelar med en dedikerad server, vilket alltså är en helt egen serverdator, är att du har frihet att installera saker på servern baserat på dina egna behov. Du kan förbättra säkerheten eller installera webbapplikationer och programvara som du vill ha, vilket inte går ifall man kör på ett vanligt webbkonto. Då får man nöja sig med det som finns från början.

Ifall du får fler besökare och behöver mer bandbredd eller kanske behöver öka på utrymmet på servern kan du också göra det här smidigt med en dedikerad server eftersom du är ensam om just den maskinen. Att uppgradera kan kosta en slant men du har i alla fall möjligheten.

Nackdelar och annat att tänka på

Den huvudsakliga nackdelen med en dedikerad server, om man nu kan säga att det är en nackdel, är att den kostar klart mer pengar. Samtidigt får du ju en hel del för pengarna så det handlar egentligen huvudsakligen om vilket behov du har. Ifall du driver en större webbsida med många besökare varje vecka eller kräver extra bra prestanda och bandbredd etc klarar du dig inte speciellt bra med ett vanligt webbhotell. Du kan då helt enkelt vara tvungen att uppgradera till något bättre och en dedikerad server är inget dumt alternativ.

Ett mellanalternativ kan vara VPS (Virtuell Privat Server). Detta är en egen server men du har ingen egen maskin utan man har skapat en virtuell server och det kan finnas flera sådana på en och samma serverdator. VPS är självklart billigare än en dedikerad server men erbjuder heller inte lika bra prestanda.