Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skapa gratis hemsida

För dig som bara är ute efter en enkel privat hemsida kanske det låter lockande att skapa en gratis hemsida. Detta är givetvis inte något vettigt alternativ för företag men för någon som bara är intresserad av en enkel blogg eller att göra en simpel sida om t ex en hobby eller liknande kan det ju vara intressant.

Det går att skapa en gratis hemsida på lite olika sätt om man verkligen vill, men det finns nu för tiden även väldigt billiga webbhotell där man kan fixa en klart bättre hemsida och ändå komma undan billigt. Vill du ha bättre kontroll över din hemsida och kunna göra lite mer är det värt att titta på.

För dig som vill blogga

Det finns ett ganska bra utbud av tjänster för dig som vill skapa en gratis blogg. Du kan skapa ett konto hos någon av de stora blogg-hostarna som erbjuder ett gratis konto och komma igång riktigt enkelt. Du bara skaffar ditt konto, gör lite inställningar för hur din sida ska se ut och vad som ska finnas på den och sen är du redo att börja skriva blogginlägg.

Alternativ för dig som är intresserad av detta är exempelvis Blogger.com (Blogspot.com) och Blogg.se. Båda erbjuder dig att skapa ett konto gratis där du sedan kan lägga upp din egen blogg. Det finns många bloggar som ligger här. Det går att skapa ett unikt utseende på din webbsida och ibland avslöjas du bara av din webbadress.

Fördelarna med den här typen av blogg är att du kommer igång väldigt snabbt och inte behöver ha några kunskaper om hur man hanterar en webbsida eller kodning etc. Du gör några inställningar och är sedan klar. Det är självklart även gratis att skapa en sådan hemsida vilket är ett plus. Det finns väldigt många som använder sig av de här tjänsterna så det är ett väl beprövat alternativ.

Nackdelen är t ex att du inte har en egen webbadress / domän. Du får något i stil med minblogg.blogghosten.se istället, vilket inte är lika roligt. Det går att skaffa sig en domän för att sedan skicka vidare folk därifrån till den andra webbadressen och det gör ju att man i princip kan ha ett eget domännamn men det är inte riktigt lika bra som att ha en egen webbserver.

En annan nackdel är att man inte kan göra allt för mycket ändringar på själva sidan. Det går kanske att göra en del inställningar men andra saker ligger utanför din kontroll. Du måste även följa de villkor som finns för den gratistjänst du använder.

Alternativ till gratis hemsida

Den enda egentliga fördelen med en gratis hemsida är att den är just gratis. I övrigt finns det inte så mycket annat speciellt positivt att säga om det här alternativet. Kanske kan det ibland vara smidigt och enkelt för den som inte kan något om att sköta om en hemsida men möjligheterna är samtidigt också väldigt begränsade för det mesta.

Idag finns det väldigt många webbhotell och en del av dem satsar på att locka till sig folk som inte vill betala mycket för att ha en egen hemsida. Du kan få ett ordentligt webbhotell med klart godkända specifikationer för så lite som 12 - 19 kr per månad. Det är så lite att i princip alla skulle ha råd att lägga de pengarna.

När du betalar för ett webbhotell får du ett antal fördelar som du annars inte har. För det första kan du kräva att allting fungerar perfekt eftersom du ju är en betalande kund. Du har kundservice och support om det är något som strular. Du har också klart fler möjligheter om du skaffar ett webbhotell. Du kan göra i princip var du vill och installera vad du nu har lust med. Vill du blogga kanske det är Wordpress som gäller men ifall du hellre vill ha en annan typ av webbsida kan det finnas bättre alternativ.

Andra fördelar är att du exempelvis har backup som gör att ifall det skulle hända något med din sida så kan du återställa den igen och du kan enkelt fixa ett eget domännamn så att du har en bra och enkel webbadress för din sida. Du har dessutom klart mycket mer webbutrymme etc om du skaffar en egen server jämfört med om du väljer en gratis hemsida. Det utrymmet kan du även använda till vad du vill.

Titta in på vår jämförelse av webbhotell för mer info om riktigt prisvärda webbhotell.