Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Google Adsense

Ifall du är intresserad av att ha reklam på din webbsida så kan Google Adsense vara ett mycket bra alternativ. Om du surfar mycket på Internet har du säkert sett att många webbsidor har annonser i form av textlänkar med en liten förklaringstext. Dessa annonser är väldigt vanliga och för dig som vill ha sådana annonser på din webbsida krävs att du skaffar ett Adsense-konto. Detta konto är helt gratis att skapa och när du har ditt konto redo kan du börja lägga in textannonser eller andra typer av annonser på din webbsida och börja tjäna pengar.

Hur fungerar Google Adsense?

Det som är häftigt med Google Adsense, och som gör det relativt lätt att tjäna pengar på, är att annonserna som visas på din webbsida automatiskt anpassas till innehållet på sidan. Du lägger in kod för den typ av annons som du vill använda, t ex en viss storlek eller med lite specifika inställningar, och sen fixas resten helt automatiskt. Google Adsense läser av vad du har för innehåll på sidan, vad texterna handlar om, vad du har för rubriker och liknande, och visar sedan annonser som matchar. Det innebär att om du t ex skriver om kylskåp så kommer Adsense visa annonser om kylskåp, eller för företag som sysslar med kylskåp på ett eller annat sätt. Exakt vad som visas är svårt att säga eftersom det beror på vilka annonser som finns inom ett visst område och vilka sökord olika företag välja att koppla till sina annonser. Normalt brukar resultatet i vilket fall bli ganska bra och annonserna är ofta relevanta.

Google Adsense används väldigt mycket på Internet och det är framför allt textannonserna som är populära. Vanligast är blåa länkar med en liten tillhörande text i mindre storlek. Dessa textannonser fungerar väldigt bra och antalet personer som klickar på reklamen är förhållandevis hög. Många gånger är annonser av detta slaget bättre än t ex banners och bilder som man kan klicka på. Eftersom vi dagligen utsätt för mängder av reklam, även när vi surfar på nätet, är vi väldigt duktiga på att ignorera reklamen. Textlänkarna från Google Adsense gör det väldigt enkelt att ha reklam på sin webbsida och man behöver inte krångla speciellt mycket för att få bra och relevant reklam. Textannonserna är dessutom mindre känsliga för reklamblindhet och smälter lättare in på din webbsida. Det finns dock även möjlighet att ha vanliga banners från Adsense.

Det finns pengar att tjäna på Google Adsense

Nu när du vet lite om hur Google Adsense fungerar är frågan hur mycket pengar du kan tjäna. Detta är självklart en mycket intressant fråga men även lite lurig att svara på. Det finns många som tjänar väldigt bra med pengar på sina annonser från Adsense men givetvis handlar det inte bara om annonserna i sig utan även om många andra viktiga saker så som hur du placerar dina annonser, ifall du har många besökare, ifall besökarna är av hög kvalitet och så vidare.

Google Adsense ger dig huvudsakligen betalt per klick på annonserna. Det innebär att om någon av dina besökare klickar på en länk så får du direkt lite pengar. Hur mycket pengar du får beror på annonsörerna. Vissa betalar mer och vissa betalar mindre. Vissa sökord ger bättre betalt och vissa ger inte så mycket. Du kan tjäna allt mellan 0,1 kr till 50 kr per klick beroende på vad din sida handlar om och hur mycket tur du har. Det går inte att veta i förväg hur mycket du kommer att få, det är bara att glädjas åt pengarna när de ramlar in. Det enda du egentligen kan styra över är vad du har för innehåll på din webbsida. Vissa typer av företag betalar bättre och annonser inom deras områden kan alltså ge mer betalt. Det är inte helt lätt att hitta rätt men ett tips är att företag som själva tjänar bra med pengar på sina besökare / kunder även troligen betalar bättre för klicken.