Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Reklam på din blogg

Har du en blogg som får in hyfsat många besökare så kanske du är sugen på att tjäna lite pengar på den. Men hur ska man då gå till väga när man vill ha reklam på sin blogg och hur mycket pengar kan man egentligen tjäna? Detta är några frågor som vi ska försöka gå igenom i denna artikel och förhoppningsvis ska du snart kunna tjäna en slant du också.

Reklam på din blogg – Besökare

För att kunna tjäna pengar på reklam som du har på din blogg behöver du en väldigt viktig sak – besökare. Utan besökare kommer du inte kunna tjäna några pengar, så enkelt är det. Ifall du har reklam på din webbsida behöver du få in folk som klickar på reklamen. Det första du ska göra, innan du börjar fundera på var du ska placera reklamen och vilken typ av reklam du ska använda, är att fundera på hur du ska få in besökare på din blogg.

Det är besökarna som du kommer att tjäna pengar på. Besökare kan, så som många andra saker, vara av varierande kvalitet. För att få så många som möjligt att klicka på reklamen behöver du ha besökare av hög kvalitet. Kvaliteten beror huvudsakligen på hur dina besökare kommer till din webbsida och vad de är ute efter. En bra besökare är någon som har kommit till din blogg helt frivilligt och gärna genom att söka efter just den information eller det som du erbjuder på din blogg. Ifall du skriver om hästar är en bra besökare alltså någon som t ex har sökt på hästar i Google och sedan klickat sig in via en länk i sökresultaten. Ett exempel på en besökare av lite sämre kvalitet är någon som på något sätt har lurats in på din blogg och som egentligen inte är direkt intresserad av det du skriver om.

Det finns många sätt att få in fler besökare till bloggen och det allra bästa rådet är helt enkelt att fylla den med riktigt bra innehåll. Skriv bra, unika blogginlägg om det ämne som din blogg handlar om och se till att försöka uppdatera ofta. Detta leder ofta till bra placeringar i sökmotorer och att andra uppmärksammar din blogg. Att blogga om något lite mer specifikt är alltid en fördel då det är lättare att få in besökare som är intresserade av ett visst ämne och då är det även lättare att anpassa reklamen. Ett annat sätt att få in besökare är att skaffa många länkar till din blogg, speciellt från andra bra sidor med många besökare, och som gärna handlar om något som är relaterat till det du skriver om. Du kan bygga länkar själv men länkar får du även genom att ha en bra och intressant blogg.

Reklam på din blogg – Typ av reklam

Ett bra tips är att försöka hitta reklam som är så väl anpassad till ditt innehåll som möjligt. Skriver du om hästar så är det nästan alltid bäst med reklam som passar hästintresserade människor, t ex för företag som säljer hästprylar eller andra hästsajter. Ibland får du försöka ett steg längre och fundera på vad mer någon som en hästintresserad skulle vara intresserad av. Hästförsäkringar kanske? Skriver du en blogg om mode är det logiskt att du har reklam för butiker som säljer kläder, smink och annat som dina besökare kan tänkas vara sugna på. Det finns reklam i form av textlänkar där reklamen anpassas automatiskt till ditt innehåll på en viss sida. Detta kallas för Google Adsense och är ett bra sätt att tjäna pengar. Vill du istället ha banners eller annan reklam och själv bättre kunna styra vem du vill göra reklam för så ska du kolla mer på Affiliatenätverk.

Reklam på din blogg - Placering av reklamen

Att placera sin reklam är inte alltid lätt, men en regel som ofta gäller är att om reklamen syns väl så brukar den få ganska bra med klick. Det är alltså en bra idé att försöka placera din reklam så att den syns tydligt, men samtidigt ska den inte störa besökarna eller göra dem irriterade. Lagom är bäst även för reklam, men det gäller ju självklart att reklamen syns för att någon ska kunna klicka på den. Det finns många teorier om bästa placeringen av reklam på webbsidor men de flesta säger i grunden samma saker. Det är alltid bra att veta lite om du folk tänker och hur de ser på reklam.

Ifall du vill läsa mer om placering av reklam kan du klicka här.