Vad är ett webbhotell?
Har du en egen webbsida som du vill publicera så att folk i Sverige och runt om i världen kan besöka den så behöver du lägga dina filer på en dator som har ständig kontakt med Internet. Det är möjligt att ordna så att man har filerna på sin egen dator och på så vis är värd till sin egen webbsida, men det skulle innebära att man måste ha sin dator igång dygnet runt, 365 dagar om året. Istället för att krångla med detta brukar nästan alla använda sig av ett så kallat webbhotell.
Ett webbhotell är lite som det låter, man kan säga att det är ett hotell på Internet där du checkar in de filer som behövs för att köra din webbsida och sedan betalar du varje månad en avgift för att få ha kvar filerna på det utrymme som webbhotellet erbjuder. Istället för att du har filerna på din egen dator så lägger du dem istället på en server (en server är i princip en dator så som din egen men som används för att lagra filer till t ex webbsidor) som sköt av företaget bakom webbhotellet. I webbhotellets tjänst ingår att du får ett visst utrymme på deras server där du kan lägga filer med kod eller bilder och annat material som behövs för att din webbsida ska fungera. Deras server är alltid uppkopplad mot Internet så att folk kan komma åt din webbsida när som helst på dygnet och året runt.
Vad erbjuder ett webbhotell?
Det finns många webbhotell och de erbjuder ofta ungefär samma saker i grund och botten. Du får ett visst utrymme på en av deras servrar där du kan lägga alla möjliga filer (inte nödvändigtvis sådana som har med din webbsida att göra, men det är normalt de filer du väljer att ladda upp) och du får en garanti för att denna server alltid ska vara online. Normalt brukar webbhotellen skryta med att de ligger uppkopplade mot Internet t ex 99,9 % av tiden, vilket alltså skulle betyda att din webbsida är tillgänglig i princip hela tiden.
Varje webbhotell har sina egna villkor för exempelvis hur mycket utrymme du får använda på deras server men nu för tiden rör det sig nästan alltid om en eller flera gigabyte, vilket är klart mer än man behöver om man har en vanlig webbsida utan mängder av stora bilder eller filmer som ligger sparade.
Det brukar även finnas bestämmelser för hur mycket bandbredd du får använda. Bandbredden kallas även många gånger för ”trafik” och med detta menas hur mycket som får laddas upp eller ner från servern av dina besökare. Varje gång någon besöker din webbsida och en bild laddas på sidan så krävs det att bilden skickas från webbhotellets server till besökarens dator. Detta kallas för trafik och för att skicka den informationen krävs det att en liten del av webbhotellets internetuppkoppling används. Som du kanske vet är en internetuppkoppling begränsad till en viss hastighet så som 10 mb, 100 mb eller liknande.
Webbhotellen har självklart väldigt snabba uppkopplingar men de har även många kunder vars besökare ska samsas om samma bandbredd. Varje kund måste alltså hålla sig inom gränserna för den bandbredd som står i avtalet, så att webbhotellet kan garantera att alla webbsidor som de har på sina servrar fungerar i alla lägen.
Det finns även många andra saker som webbhotellen skriver ut om sina tjänster. Det kan vara allt ifrån hur många domännamn som går att koppla till ett enskilt konto till vilken version av PHP och andra programmeringsspråk som stöds eller vilka applikationer och andra tjänster som ingår när du skaffar ett konto.
Dessa tjänster kan t ex vara att du kan enkelt kan installera Wordpress genom ett par knapptryckningar (vilket är ett slags publiceringssystem för den som vill köra sin egen blogg) eller att du har en smidig kontrollpanel för att sköta allting som rör ditt konto. Dessa saker kan variera mellan webbhotellen och det är också såna här saker som blir viktiga i konkurrensen mellan olika företag, speciellt när det blir billigare och billigare för vanliga människor att skaffa webbhotell.
Hitta ett billigt webbhotell snabbt och enkelt i vår jämförelse.