Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sökmotoroptimering (SEO)

Det som heter sökmotoroptimering heter på engelska Search Engine Optimization och det är härifrån förkortningen SEO kommer. Sökmotoroptimering är mer eller mindre en egen vetenskap nu för tiden och handlar om att försöka få en webbsida att hamna så bra som möjligt i sökresultaten i de stora sökmotorerna. Google är den stora sökmotorn som folk lägger ner mest energi på men även andra sökmotorer som Bing och Yahoo är givetvis inräknade.

Själva idén med sökmotoroptimering är att ju högre upp i sökresultaten man kommer ju bättre är det, vilket också är helt sant. Detta gäller självklart när målet är att få in så många besökare till sin webbsida som möjligt. Att komma på första sidan i Googles sökresultat, alltså bland de 10 första länkarna, på ett visst sökord är enormt mycket bättre än att komma på t ex tredje sidan. Statistiken visar att de länkar som ligger på den första sidan i princip får 95 % av klicken, de som ligger på andra sidan får några procent och resterande sidor får väldigt få klick eller inga alls. Detta betyder att det är väldigt mycket bättre att ligga på första sidan jämfört med att ligga på andra sidan. Att vara länk nummer nio är alltså ett stort steg upp från att vara nummer elva. Och att komma överst är självklart bäst av allt.

Alla webbmasters och folk som har webbsidor, både företag och privatpersoner, och som har intresse av att få in många besökare har eller bör ha ett stort intresse av att komma högt upp i sökresultaten. Vetenskapen kring att komma bra i Google och andra sökmotorer har fått namnet sökmotoroptimering eller SEO. Det finns flera faktorer som spelar in när man vill komma högt och det är detta man måste jobba med för att kunna klättra i rankingen. Exakt hur t ex Google räknar ut vilken position en viss webbsida ska få är en väl bevarad hemlighet av ganska uppenbara skäl, men det finns många saker som man kan göra för att öka sin position som är beprövade och välkända.

Inlänkar är viktigast

Den viktigaste enskilda saken ifall du vill att din webbsida ska ha en bra position i sökmotorerna är att många andra webbsidor länkar till din sida. Google vill att respekterade, välgjorda sidor med stor auktoritet inom sitt område ska komma överst i sökresultaten eftersom de vill att folk som söker ska få så bra resultat som möjligt. Ifall någon söker på Windows Vista är det troligen mest logiskt att t ex Microsofts webbsida kommer överst i sökresultaten då den webbsidan sannolikt har bäst information etc. Länkar till din webbsida, så kallade inlänkar, är det enskilt viktigaste sättet att bestämma vilka sidor som har auktoritet inom ett visst område och vilka sidor som är respekterade på nätet. Tanken är att om någon länkar en viss sida så är det lite som att säga att detta är en bra sida, en sida som rekommenderas. Ju fler rekommendationer, ju bättre sida.

En stor del av arbetet med sökmotoroptimering består med andra ord av att bygga länkar till sin webbsida. Det allra bästa sättet att få inlänkar är att helt enkelt ha en så bra sida som möjligt. Har man en webbsida med riktigt bra eller unikt innehåll eller tillhandahåller en tjänst som ingen annan erbjuder så kommer man automatiskt få länkar från folk som vill tipsa om sidan osv. Naturliga länkar av detta slag kommer till av sig själva om man har en bra sida, men i övrigt kan man behöva jobba aktivt med att få länkar till sin sida. Detta kan man göra på många sätt, t ex genom länkbyten, genom att jobba med sociala medier, genom att vara aktiv på bloggar och forum osv. Någon som arbetar mycket med SEO vet att länkbyggande är en väldigt stor och viktig del av arbetet med en webbsida.

Optimering av din egen sida

Det är även viktigt att du jobbar med att optimera din egen sida så att den är anpassad till de sökord du vill ranka bra på. Du måste börja med att fundera på vilka sökord som du skulle vilja ligga i topp på. Olika sökord har olika mycket konkurrens och längre sökord eller "sökfraser" är ofta lite lättare att ranka på än korta. Ett exempel är att du lättare kan komma högt upp på "webbdesign små företag" än bara "webbdesign". När du har kommit fram till vilka sökord du är intresserad av måste du se till att din webbsida är optimerad för dessa sökord.

I första hand är det viktigt att din webbsida handlar om det som du vill komma bra på. Google tittar igenom innehållet på din sida och tar reda på vad det egentligen finns för information. Av detta skäl är det viktigt att dina sökord faktiskt finns med i texten på webbsidan. Försök att skriva in dina exakta sökord eller sökfraser i texten både här och där, men se självklart till att det passar in i sammanhangen och att det känns naturligt. Det finns ingen ersättning för bra innehåll. Se även till att du lägger in dina sökord i t ex rubriker och i bildernas alt-taggar. Dessutom är det en bra idé att få in sökorden på dina sidors titlar och beskrivningar (meta-data). Allting sådant kontrolleras av Google och andra sökmotorer när de scannar din sida och ju bättre detta överensstämmer med vad folk söker på ju större chans är det att du kommer högt i sökresultaten.

Sökmotoroptimering är ett väldigt stort område och det finns massor av teorier om vad som gör att man hamnar bättre i resultaten. En del saker är kända och i andra fall är det mest spekulationer. Det finns massor med information att inhämta på Internet för den som vill fördjupa sig, och många företag som specialiserar sig på att hjälpa dig att hamna överst i sökresultaten. Detta är bara en grundläggande genomgång av vad SEO innebär och vad som är viktigt. Forska gärna vidare.

Följ oss på Facebook