Bygg din hemsida i HTML
HTML är ett programmeringsspråk för webbsidor och är egentligen det grundläggande språk som de flesta webbsidor är uppbyggda av. Det finns även mer komplicerade programmeringsspråk för den som vill ha mer funktionalitet på sin webbsida, men det är ändå i grunden HTML som gäller för att enkelt presentera innehållet på webbsidan och göra det synligt för besökarna.
Även de sidor som använder sig av t ex PHP och databaser etc behöver ändå en vis mängd HTML för att omvandla data till någonting vi kan se i våra webbläsare. Även om det finns andra metoder för att visa innehåll så är HTML både den smidigaste och absolut vanligaste.
Att koda i HTML är relativt enkelt då det inte är ett programmeringsspråk av samma sort som t ex PHP eller Javascript, utan mer ett system för att klassificera innehåll och presentera det på olika sätt. Genom att använda "taggar" för att märka upp innehållet berättar man för webbläsaren hur den ska tolka det och på så sätt kan man lägga in text, bilder, länkar, tabeller, rubriker och mycket mer. Om man vill lära sig HTML är det allra viktigaste att man förstår den grundläggande tanken som finns bakom och att man sedan kan memorera hur de vanligaste taggarna ska skrivas och hur de fungerar.
Det finns många olika taggar som gör olika saker, beroende på vad man vill ha på sin webbsida. Det finns en viss tagg för att lägga in en bild, en viss för att lägga in en länk och så vidare. När du väl har förstått idén bakom HTML kommer du att inse att det är enkelt att göra en egen hemsida även om du måste koda den själv från grunden. Gör du en hemsida helt och hållet i HTML kommer det att vara en ganska enkel sida utan några komplicerade funktioner, men du kommer kunna ha text, bilder och länkar etc. Att lära sig HTML handlar nästan mer om att memorera de olika taggarna så att du vet vad du ska skriva för att "tagga" det som ska vara en bild och det som ska vara en rubrik osv.
Du som vill lära dig lite grundläggande kodning i HTML kan klicka här >>
Styla din hemsida med CSS
Tidiga hemsidor skapades i princip enbart i HTML men på senare tid har det kommit ett väldigt bra komplement till HTML som heter CSS. CSS är framför allt till för att förändra utseendet på din webbsida och är väldigt smidigt när du jobbar med layout och design. Genom att använda CSS kan du separera själva innehållet på din sida (text och kod osv) från den del som bestämmer hur det ska se ut. Med CSS kan du ge instruktioner om hur olika saker på din sida ska se ut och bete sig, t ex vilken storlek du ska ha på texten, hur mycket mellanrum det ska vara mellan din logga och innehållet eller vilken bakgrundsfärg eller bakgrundsbild du vill ha i menyn.
CSS kan du antingen skriva i en helt egen fil eller inkludera direkt i en specifik HTML-sida. Att lägga det hela i en egen fil rekommenderas då du på så vis kan koppla en fil till många olika HTML-sidor och använda samma mall för alla, utan att behöva skriva CSS-koden flera gånger. Du skriver in instruktioner som säger hur olika delar av din hemsida ska bete sig och på detta sätt kan du styra över din layout och design, men även över enskilda element på sidan. Ifall du har en bild som du tycker ligger lite väl nära texten kan du genom CSS bestämma att marginalen till texten ska vara ett visst antal pixlar, men du kan även besluta att all text på sidan ska vara en viss färg eller storlek.
Du kan läsa mer om CSS om du klickar här.