Domännamn
Har du en webbsida som ligger online och som du vill att folk ska besöka är det en bra idé att skaffa ett domännamn. Ett domännamn är en adress till din webbsida som man skriver in i sin webbläsare för att komma till sidan. Exempelvis är vårt domännamn ekonomi-portalen.com, vilket förhoppningsvis är ganska lätt att komma ihåg.
Varför skaffa domännamn?
Ifall du har din webbsida på t ex ett webbhotell så får du en adress som kan användas för att nå din sida men problemet här är att denna adress oftast är ganska lång och krånglig och dessutom brukar den innehålla webbhotellets eget domännamn. Då kan det se ut så här; http://www.webbhotellet.se/kunder/konto/dittkontonamn/ eller så får du bara en ip-adress (t ex 123.456.789.123). Inga av dessa alternativ är speciellt roliga ifall du vill att besökarna ska komma ihåg din adress eller om du vill att adressen ska matcha ditt företagsnamn eller namnet på din webbsida. Det är då det är en bra idé att registrera ditt eget domännamn.
Skälet till att man skaffar ett domännamn är normalt att man vill ha en adress som är samma som sitt företag eller sin webbsida, och för att det ska vara lätt att komma ihåg adressen för dem som vill komma tillbaka igen. Det är väldigt smidigt för Aftonbladet att ha ett domännamn som aftonbladet.se just eftersom det är lätt för besökare att hitta dit. Även om man aldrig tidigare har varit inne på deras webbsida kan man gissa vilken adressen är. Hade de inte registrerat sitt eget domännamn hade det varit betydligt krångligare att besöka sidan.
Ett annat bra skäl till att skaffa ett eget domännamn är att man får en fördel när folk söker efter specifika saker. Ifall du har en webbsida om resor kan det vara en bra idé att skaffa ett domännamn som innehåller ordet resa, resor eller något liknande som passar din sida. På så vis kan Google och andra sökmotorer lättare hitta din webbsida och presentera den för dem som söker. Heter din webbsida t ex solresor.se kommer folk som letar efter sådana resor troligen att klicka sig in. Ifall din webbadress istället hade varit så som i exemplet ovan hade det inte funnits något som visat på vad din sida handlar om och då inte varit lika intressant.
Att skaffa ett domännamn
Det är väldigt enkelt att skaffa sitt eget domännamn. Många webbhotell ger dig ett domännamn samtidigt som du registrerar ett konto. Då behöver du inte krångla och göra det själv, och domännamnet kopplas automatiskt till din sida. Detta är smidigt men det är även lätt att registrera ett domännamn själv, och det är dessutom relativt billigt, så att ett domännamn ingår hos webbhotellet är långt ifrån det viktigaste när du väljer.
Ett domännamn kostar någonstans mellan 50 kr och några hundralappar om året beroende på vilken slags domännamn du vill ha och var du registrerar det. Det finns många webbhotell och andra webbsidor som låter dig registrera domäner och de tar lite olika betalt. Oftast är ett domännamn med ändelsen .se lite dyrare än en som slutar med .com men priserna varierar en del.
Ett domännamn som för ögonblicket redan är registrerat kan inte användas av någon annan och dessa adresser är alltså upptagna och ej tillgängliga. Det går alltså inte att registrera t ex aftonbladet.se då den redan är i bruk. Däremot kan det tänkas att det finns en ledig adress med någon annan ändelse, så som aftonbladet.eu eller aftonbladet.nu. De stora företagen brukar dock oftast registrera flera olika domäner för att se till att ingen annan tar dem och missbrukar dem. Hittar du ett bra domännamn som är ledigt så är det bara att köra på och registrera det till din webbsida.
Att peka om sitt domännamn
Ifall du registrerar ditt domännamn separat från din webbsida så behöver du troligen peka om det så att domänen pekar på just din webbsida. Du behöver göra detta för att ditt domännamn ska kopplas till din webbsida. Detta behöver du även göra om du flyttar din webbsida från ett webbhotell till ett annat eller byter server osv, annars kommer din adress att gå till fel ställe.
Läs mer om Ompekning av domännamn >>