Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Program för att göra egen hemsida

När man på egen hand vill skapa en hemsida har man i stort sett två val. Antingen kodar man sidan direkt i HTML eller något annat programmeringsspråk, eller så använder man sig av ett hemsideprogram. Ifall man vill koda allting från grunden så måste man givetvis vara duktig på HTML och CSS etc. Det är långt ifrån alla som är så duktiga att de klarar av detta och då kan det vara ett bra alternativ att ta hjälp av ett program för att fixa en hemsida.

Hur fungerar hemsideprogram?

I grund och botten är ett program för att göra en hemsida ganska likt t ex Microsoft Word eller liknande program där man kan skriva in text och lägga in bilder osv. Gränssnittet är ofta enkelt och istället för att du sitter och tittar på en massa kod (som du kanske inte förstår) så kan du se din webbsida mer eller mindre exakt så som den kommer se ut i webbläsaren. På så vis kan du lägga in text, bilder och andra detaljer eller jobba med layout och design utan att du egentligen behöver kunna något om webbprogrammering själv.

I det grafiska gränssnittet ser du hur din webbsida kommer att se ut, och genom olika verktyg kan du enkelt lägga till bilder där du vill ha dem eller skapa en layout som du tycker känns bra. Det finns massor med funktioner som hjälper dig att skapa menyer, lägga till formulär eller andra smarta saker till din hemsida, och allt görs med några klick. Ifall du är intresserad av koden som får allt att fungera kan du även gå in i kodläget och titta, eller ändra om du vågar dig på detta. Du behöver inte kunna speciellt mycket om koden för att göra en enklare webbsida, men det skadar inte att ha en del kunskaper så att du lättare kan förstå hur du ska lösa eventuella problem.

Vilka hemsideprogram finns att tillgå?

Det finns självklart en del olika att välja på och priserna på dessa varierar också. Det finns flera riktigt bra program som har funnits i många år och som vi kan rekommendera men som även är ganska dyra. För dig som har en tight budget finns det även billigare eller till och med gratis alternativ.

Dreamweaver

Dreamweaver är en av de absolut största och mest använda programmen för att göra hemsidor och även min privata favorit. Detta program har funnits i många år och hela tiden utvecklats och blivit bättre, smidigare och lättare att använda. Vare sig du är en nybörjare som vill göra en hel sida utan att kunna något om HTML eller om du är en van webbdesigner som vill ha ett bra komplement till att skriva kod själv så är Dreamweaver ett riktigt bra val. Det finns många grundverktyg för att fixa text, bilder och andra enklare saker riktigt smidigt men även många mer komplicerade verktyg för den som vill få in mycket funktionalitet på sin hemsida. Priset är tyvärr högt om du köper Dreamweaver men för den som jobbar mycket med webbdesign är det ett mycket bra program.

Frontpage

Frontpage är en annan gammal räv och Microsofts alternativ till Dreamweaver. Även detta program har funnits med och utvecklats genom åren till att nu innehålla det mesta som man kan tänkas behöva för att skapa sin egen webbsida enkelt och smidigt utan att kunna så mycket om webbprogrammering. Gränssnittet är uppbyggt så att man kan se hur webbsidan kommer att se ut i webbläsaren enligt den klassiska "what you see is what you get" modellen. Du kan lägga till text och bilder och även en hel del annat via några enkla klick. Även Frontpage är ganska dyrt om du vill köpa det men är som sagt ett bra program när du vill skapa en egen hemsida från grunden.

Billiga alternativ

Det finns många billigare alterntiv som kanske är mindre kända eller som har dykt upp på senare tid. Dessutom finns det en hel del program som är gratis att ladda ner och använda. Om man tittar runt lite på nätet hittar man ofta en del spännande produkter. Vi kan inte direkt rekommendera några speciella program här utan det handlar om att titta runt och se om man kan hitta något som känns bra. Ofta får man testa en del olika innan man finner något som är bra nog, åtminstone om man vill använda ett gratis program för hemsidor. De program som är gratis är ju tyvärr väldigt sällan lika bra som de stora dyra programmen så som Dreamweaver, men de kanske räcker för dina ändamål.

Följ oss på Facebook