Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Affiliate - Vad är det?

Har du en egen hemsida kommer du troligen snart att stöta på namnet affiliate, speciellt om du vill tjäna pengar på din sida. Detta är inte så konstigt med tanke på att det finns många ute på nätet som tjänar mycket pengar genom att bli affiliate åt andra företag eller webbsidor.

Vad innebär det då att vara affiliate?

Att vara affiliate innebär att du lägger upp reklam på din sida, skickar ut reklam i ett nyhetsbrev eller på något annat sätt. För att du skickar eller lägger upp reklam får du betalt på lite olika sätt som vi ska förklara.

Klick - Detta betyder att du får betalat varje gång en besökare trycker på reklamen som du har på din sida. Detta var vanligare för några år sedan men det finns fortfarande kvar annonsörer som betalar på detta viset. Betalningen per klick ligger normalt mellan ca 10 öre till 1 kr per klick.

Sales / Leads - De företagen som betalar för sales och leads ger dig oftast inget betalt per klick utan du får enbart pengar om besökaren som kommer från din sida sedan köper något hos annonsören. Det kan också vara att besökaren utför en bestämd handling, som att gå med i ett nyhetsbrev eller bli medlem i något.

Detta är den vanligaste typen av ersättning för tillfället. Hur mycket man får per sale eller lead är väldigt beroende av vad det är som säljs. Klädföretag och liknande brukar ge ca 5 % av ordervärdet till dig som. Annars kan man som en grundregel säga att desto dyrare varor som köps desto mer får du och det kan handla om allt från 5 kr till över 1 000 kr per sale.

Impressions - Var mycket vanligare tidigare och betyder att du får en viss summa av annonsören när deras annons har visats för ett visst antal personer oavsett om de trycker eller köper något. Numera är detta väldigt ovanligt.

Hur blir man en affiliate?

Det vanligaste sättet att komma i kontakt med denna typ av reklam är att gå med i något av nätverken som har samlat ihop många olika annonsörer. Vi har skrivit ihop bra informationssidor om flera av de största och vanligaste affiliatenätverken som är aktiva i Sverige. Du kan hitta dem i rutan nedan (eller i menyn), med betyg och länkar.

Rent allmänt är det ofta enkelt att bli godkänd. För de vanliga nätverken krävs det huvudsakligen att du har en hemsida som inte håller på med något olagligt eller pornografi så ska det inte vara några större problem att bli antagen. Ansökningsformulär hittar du enkelt på deras respektive hemsidor.