Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Publiceringsverktyg

Många använder sig av olika slags publiceringsverktyg för att publicera sina webbsidor. Ett publiceringsverktyg är i princip en slags kontrollpanel eller administrationsdel som gör det mycket enklare att hålla koll på och uppdatera sin webbsida. Ett annat namn för publiceringsverktyg är Content Management System eller CMS förkortat. Ett publiceringsverktyg är framför allt till göra det enkelt att administrera sin webbsida och det är något för dem som inte har så bra koll på det här med kodning eller är ovana vid att sköta om en webbsida. Det är också ett bra sätt att ge sin webbsida bättre funktioner och mer komplicerade applikationer utan att behöva skapa dem själv.

Hur fungerar ett publiceringsverktyg?

Det finns många olika publiceringsverktyg och de fungerar på lite olika sätt. En del är enklare och har inte så många funktioner medan andra är ganska avancerade och erbjuder massor av funktioner. För dig som inte har lust att betala för ett publiceringsverktyg finns det ett antal som är gratis och ifall du har ett företag finns det även ett antal som du kan köpa. Ibland får du även ett publiceringsverktyg på köpet när du beställer en webbsida från ett företag som producerar webbsidor.

De grundläggande funktioner som finns i de flesta verktyg är möjligheten att publicera nya sidor på sin webbsida och då lägga in text och bilder etc. Du kan även enkelt ändra på de befintliga sidorna, även om du inte har någon som helst koll på HTML eller annan webbprogrammering. Du loggar in i publiceringsverktyget med användarnamn och lösenord och väl inne finns det ett slags administrationsdel där du kan välja att lägga till nya saker eller ändra det som redan finns. Gränssnittet för att skriva artiklar eller nya sidor med text är ofta likt en enklare version av Microsoft Word där du skriver in texten rakt upp och ner, trycker på en knapp för att lägga till en bild och en annan knapp för att fet stil eller annan storlek på texten osv.

Detta är grundfunktionaliteten men det finns många gånger även ännu mer. Du kanske exempelvis kan få ett kontaktformulär enkelt installerat, utan att behöva kunna något om webbprogrammering, eller en modul på din webbsidas huvudsida som automatiskt visar de senaste artikarna som du skrivit. Tack vare ett publiceringsverktyg kan du få mängder av funktionalitet på din webbsida som du troligen aldrig hade klarat av att lägga in på egen hand. Med ett sånt här verktyg är det ofta ganska enkelt att installera nya moduler och bygga på funktionaliteten. Ett publiceringsverktyg är alltså som mest användbart ifall du vill ha en lite mer komplicerad webbsida men inte kan mycket om webb, eller om de personer som kommer att uppdatera webbsidan inte har någon erfarenhet av webbpublicering sedan tidigare.

Vad finns det för publiceringsverktyg att välja på?

Det finns som sagt en del olika verktyg på marknaden. Eftersom vi på Ekonomi-portalen.com gillar sådant som sparar pengar och är ekonomiskt tänker vi titta huvudsakligen på publiceringsverktyg som är helt gratis för dig att installera och använda. Det finns klart fler än de publiceringsverktyg vi går igenom här men nedanstående är väldigt vanliga och fungerar bra, med stora "communities" som bidrar till att utveckla dem och göra dem bättre.

  • Wordpress
    Wordpress är något för dig som vill skapa en egen blogg som är enkel att använda och inte kräver några direkta kunskaper om webbpublicering. Du kan installera Wordpress och är i princip redo att börja blogga direkt. Enkelt men kraftfullt och helt gratis.
  • Joomla
    Ett kraftfullt publiceringsverktyg för dig som vill ha något lite mer komplicerat och är ute efter att skapa lite större sidor. Det går att skapa en blogg men Joomla är mer användbart ifall du tänker göra en större sida med mycket funktionalitet. Också helt gratis.
  • Episerver
    Detta är ett av de stora svenska publiceringsverktygen som många företag använder för sina webbsidor. Det är inte gratis utan kostar en hel del pengar men ifall du har ett större företag som behöver en bra webbsida kan detta vara ett bra och enkelt alternativ.