Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Joomla

Ett annat publiceringsverktyg som är populärt är Joomla. Detta är ett verktyg inte bara för bloggare utan även för dem som vill ha lite mer avancerade webbsidor. Du kan göra allt ifrån en lite enklare blogg till en vanlig sida med information eller en komplicerad sida så som ett länkarkiv, företagsregister eller till och med en webbshop. I Joomla kan du precis som i Wordpress enkelt skapa artiklar / sidor med text och bilder och lägga in dem i sektioner och kategorier, men du kan även få massor av funktionalitet av olika slag.

Joomla är kraftfullt med mycket funktionalitet

Den stora fördelen med Joomla är att det finns mängder av extra prylar som du kan installera för att bygga på din sida. Du kan installera små moduler som hjälper dig att visa populära artiklar eller en omröstning men du kan även installera stora paket som hjälper dig att presentera ditt innehåll på olika sätt. På så vis kan du använda Joomla för att göra alla slags sidor som webbshoppar, nyhetsmagasin eller omfattande register. Att använda detta publiceringsverktyg är lite mer komplicerat än att jobba med t ex Wordpress men du har också fler möjligheter. Vill du göra nåt annat än en blogg är det en bra idé att prova.

Joomla är framför allt något för dig som har en grundläggande koll på det här med webbpublicering och kanske till och med kan lite HTML och CSS, men som inte har tillräckliga kunskaper för att programmera någonting mer komplicerat. Joomla är kanske inget för den som är en total nybörjade då det krävs att man känner sig lite hemma med publiceringsverktyg. Har du dock bara lite koll så är det klart värt att ge detta CMS en chans. Joomla har en rejäl kraft bakom sig och klarar av att göra webbsidor av väldigt variation, både stora och små. Wordpress är huvudsakligen bra för att blogga men med Joomla kan du göra så mycket mer.

Skapa din unika sida med Joomla

Helst av allt vill man ju att sin sida ska vara unik, både innehållet och utseendet. När du använder Joomla kan du välja att installera olika teman som du laddar ner gratis på Internet. Du kan få en väldig mängd olika utseenden och olika layouter med t ex en, två eller tre kolumner och snygga färdiga designer. Du kan välja ett utseende som du tycker passar din sida och sedan publicera moduler på olika platser i layouten för att skapa din sida precis som du vill ha den.

Ifall du är lite duktig på webbdesign och kanske kan lite CSS kan du enkelt göra om ett färdigt tema så att det blir helt unikt. Då kan du skapa din egen grafik och ändra bakgrundsfäger, länkar, texter, rubriker och mycket mer. I princip allting går att ändra om man bara vet hur man ska göra. Du som har lite grundläggande kunskaper kan använda Joomla för att skapa din alldeles egna sida så som du vill ha den och få bra funktionalitet även om du inte kan programmera i PHP eller ASP.

Installering av Joomla

För att kunna använda Joomla behöver du först någonstans att installera det. Detta kan vara t ex ett webbhotell. På webbhotellet behöver du även ha en databas i stil med MySQL. Du laddar upp alla filer som behövs och kör igenom en relativt enkel installationsprocess där du behöver veta några viktiga saker så som användarnamn och lösenord för din databas. När installationen är klar kan du logga in i administrationsdelen och börja skapa innehåll på din webbsida.

Gå till Joomla.org för att läsa mer och ladda ner detta publiceringsverktyg.

Följ oss på Facebook