Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur fungerar en hemsida?

När du går ut på Internet och använder t ex Internet Explorer eller Firefox för att surfa in på Facebook, Aftonbladet eller något annat favoritställe så besöker du hela tiden det som kallas för en webbsida eller hemsida. Du ser dem troligen nästan dagligen, men hur fungerar en hemsida?

Detta krävs för att få igång en webbsida

När du går in på en webbsida så ser du text, bilder och en hel del andra trevliga saker beroende på vilken sida du besöker. Det ser kanske simpelt ut men för att en webbsida ska fungera krävs det ett antal olika saker. Här går vi igenom det allra mest grundläggande. Vill du ha mer info kan du klicka dig vidare till artiklar som fördjupar sig i olika ämnen. Det finns även mycket mer info tillgänglig via menyn.

Kod för att visa innehållet

För det första behöver själva webbsidan i sig konstrueras. För att kunna visa exempelvis text och bilder krävs det att man skriver en slags kod som kan tolkas av din webbläsare. Koden säger till webbläsaren att här ska det visas en bild och där ska det stå lite text och det är denna bild och denna text som ska visas. Det finns olika slags kod man kan använda för att koda en webbsida men det är i grund och botten HTML som används. Detta står för HyperText Markup Language och har använts länge för att presentera webbsidor på Internet.

HTML är inte speciellt komplicerat men för att kunna börja skapa sina egna hemsidor är det ganska bra att lära sig att koda i HTML. Det finns även annan slags kod så som PHP och ASP som används till mer komplicerade saker, exempelvis för att skapa funktionalitet och interaktivitet på webbsidor. Detta är dock betydligt mer komplicerat. Vill du kunna skapa en egen liten webbsida ska du börja med att lära dig lite HTML. Det finns även webbsideprogram du kan använda som hjälp.


En server att lägga filerna på

När du har har skapat några filer med kod som säger till webbläsaren vad som ska visas så behöver du någonstans att lägga dem så att folk kan nå dem. Du kan inte gärna ha dem på din egen dator eftersom du vill att din webbsida ska gå att nå 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det går självklart att försöka sig på att ha sin egen dator på dygnet runt och ifall du nu skulle vilja kan du ha din webbsida på din egna dator men det är inte något som rekommenderas.

Istället behöver du skaffa en server att lägga den på. För vanliga människor och mindre företag etc brukar det fungera bra med ett så kallat webbhotell. Ett webbhotell erbjuder dig utrymme på deras servrar (alltså i princip på deras datorer, som de har på dygnet runt, hela tiden) mot att du betalar en liten avgift. Du kan sedan ladda upp dina filer på deras server via ditt konto och efter detta har folk möjlighet att nå din hemsida när som helst.

Gå till vår jämförelse av webbhotell >> (hitta billigaste webbhotellen)

Ett namn och adress till din webbsida

Det sista du behöver är en adress till din webbsida. När du lägger upp den på t ex ett webbhotell får du en adress av dem, men det är ingen lätt adress utan ofta en krånglig och ful adress i stil med http://www.webbhotelletsnamn.se/server/webbkonto/användarnamn/ eller kanske bara en ip-adress (alltså ett nummer i stil med 123.456.789.123). Detta är inget man vill ha om man har ett företag och vill sälja nåt via sin webbsida eller om man vill att folk ska komma ihåg adressen. Det är därför man skaffar ett domännamn eller domän som det också kallas. Detta är ett namn, som man kan välja själv, med en ändelse i stil med t ex .se eller .com och som gör det mycket enklare att hitta din webbsida.

Du kan alltså registrera exempelvis dittföretag.se och om någon sedan skriver in detta in sin webbläsare så kommer han till just din sida. Det finns en del regler som gäller när du ska välja domännamn, t ex får det du väljer inte redan vara taget. Många webbhotell hjälper dig att koppla ett domännamn till ditt konto och ibland får du även registrera ett namn helt gratis när du öppnar ditt konto.


Följ oss på Facebook