Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring handlar helt enkelt om att sammanföra annonsörer eller företag som vill göra reklam med företag eller privatpersoner som har webbsidor där de kan tänka sig att lägga upp reklam. Denna sammanlänkning görs normalt av en mellanhand, ett så kallat affiliatenätverk. Annonsörer blir medlemmar hos dessa nätverk mot en viss månadsavgift och affiliates, alltså de som har en reklamplats att erbjuda, blir medlemmar gratis.

Som annonsör lägger man sedan upp ett affiliateprogram där man har reklambanners av olika slag och även textlänkar. Alla dessa går givetvis till den webbsida man vill göra reklam för. Det är allra vanligast att webbsidor som säljer någonting eller erbjuder tjänster av olika slag går med i ett affiliatenätverk eftersom de har bra potential att få betalt av de besökare som kommer in på sidan, t ex vid ett köp eller vid en registrering etc.

Man skriver även ut en del regler för vad som gäller för affiliateprogrammet. Den viktigaste informationen är hur mycket man betalar sina eventuella affiliates. Vanligast är att man betalar per sale eller lead. Detta innebär att man betalar ut ett belopp ifall någon affiliate vidarebefordrar en besökare som gör ett köp hos företaget, alternativt utför en specifik handling av annat slag, t ex blir medlem eller skaffar en prenumeration etc. Exempelvis kan man erbjuda alla affiliates 5% av ordervärdet för besökare som de har förmedlat och som gör ett köp. Man kan även välja en fast summa. Andra villkor kan ta upp vilka sidor som inte godkänns, vilka sätt man inte vill bli marknadsförd på och annat som affiliates bör ta hänsyn till.

När programmet är igång är det upp till affiliates att ansöka om att få göra reklam. Som företag som vill göra reklam kan man då antingen godkänna en affiliate eller neka. Normalt är att man tittar på den eller de webbsidor som affiliaten erbjuder att lägga reklamen på, och är de bra / passar in i profilen för marknadsföringskampanjen så godkänner man dem. När ett samarbete sedan har startats kan en affiliate välja vilka banners man vill visa av dem som finns tillgängliga och vart de ska synas på sin webbsida. Förhoppningsvis kan du sedan få in många besökare den vägen.

Fördelar med affiliatemarknadsföring

Det är huvudsakligen fördelar med den här typen av marknadsföring. Den allra största fördelen är troligen att man faktiskt i princip bara behöver betala för det man får. Ifall du väljer att betala för sales eller leads så behöver du alltså bara betala ut någonting när du får in pengar. Ifall du säljer kläder på Internet kan du t ex betala 5% av ordervärdet till den affiliate som förmedlat en sale. Du offrar alltså en liten del av din vinst men samtidigt hade du troligen inte sålt den varan alls ifall det inte varit för din affiliatemarknadsföring. Så varje gång du säljer något med hjälp av dina affiliates vet du att de pengar du betalar ut är ger dig klart större värde.

En annan fördel är att du har enormt bra koll på statistiken. Du kan ofta få detaljerade rapporter som visar hur många som har sett din reklambanner, hur många av dessa som har klickat på den och sedan hur många av de som klickat som faktiskt köpte någonting. Du kan se ifall dina banners verkar fungera bra och du kan se ifall konverteringen är bra. Får du inte in några besökare kanske det är dåliga banners eller erbjudanden som folk inte är intresserade av. Tappar du besökarna efter att de har klickat kan du fundera på varför de inte valt att köpa något etc.

Nackdelar med affiliatemarknadsföring

När det gäller nackdelar är dessa inte så stora men det finns givetvis en del saker värda att ta upp. En liten nackdel är att det krävs ett kontinueligt arbete med att godkänna och neka affiliates, övervaka så att allting fungerar ordentligt och att klick etc registreras som de ska. Detta är ingen större grej men det krävs ändå att man håller koll på det hela om man vill köra en riktigt effektiv kampanj.

En annan liten nackdel kan vara affiliates som är lite mindre seriösa. Problemet uppstår huvudsakligen när man erbjuder en betalning per person som klickar på reklamen. Om man t ex betalar 1 kr per besökare finns det en och annan som vill försöka mjölka detta genom att skicka in folk på ett sätt som man kanske inte hade tänkt sig. Det kan handla om så kallade "reward-sajter" där besökarna samlar poäng genom att besöka företag som kör affilitemarknadsföring (vilket innebär besökare av låg kvalitet som troligen inte lär konvertera) eller en och annan som försöker fuska till sig pengar. Det här problemet är inte direkt stort, speciellt inte om man har lite koll på sin kampanj. Man kan när som helst avsluta samarbeten med affiliates som känns olämpliga och man kan även sätta upp regler som säger att t ex "reward-sajter" inte är är tillåtna.