Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sökoptimering - On site

Det finns ett antal saker du kan göra på din webbsida för att sökmotorerna ska gilla den. Det allra viktigaste är på sätt och vis det enklaste, men det kan även vara svårt. Det gäller att ha bra och unikt innehåll på sin sida. Har man bara bra innehåll, som är intressant och som ingen annan har, kan man komma långt. Då kommer folk att hitta till dig och troligen även länka till dig. Även sökmotorerna i sig gillar innehåll då de undersöker hur många ord som finns på olika sidor på din hemsida och ser efter hur många gånger ett visst sökord finns i texten etc. Att ha lite mer text är alltså att föredra men det ska även vara bra kvalitet på texten och inte bara en massa skräp för att fylla ut.

Några andra saker som är viktiga att tänka på är META-datan. Varje sida på din webbplats bör ha en titel och en beskrivning. Om du har en sida om t ex värmepumpar är det en stor fördel om din titel också innehåller ordet värmepump. Detsamma gäller för din beskrivning. Google och andra sökmotorer tittar nämligen på dessa när de letar efter passande sidor för ett visst sökord.

Som vi sa tidigare är det bra att arbeta in sitt sökord, t ex värmepumpar, i själva brödtexten också. Sökmotorerna scannar igenom texten på jakt efter sökord och ifall du har fått in det eller de sökord som du vill synas på kommer det hjälpa. Det är inte heller fel att ha flera rubriker på sin sida och dessa får gärna innehålla sökorden också. Bäst är att använda en h1 rubrik, vilket är den översta i ordningen.

Andra saker som kan vara värda att se över är t ex internlänkar, alltså länkar mellan olika sidor på din egen webbsida. Om du länkar mellan olika artiklar etc gör det att sökmotorerna enklare kan kolla upp dina sidor eftersom de följer länkar när de gör sina sökningar. Av samma skäl är det viktigt att undvika att ha döda länkar eller att ha sidor som inte fungerar. Försök leta reda på eventuella 404 sidor, där en webbadress av något skäl inte fungerar, och fixa till dem.

Vidare till artikeln om Off site sökoptimering >>

Följ oss på Facebook