Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Intro till att skapa blogg

Det är oerhört populärt att blogga idag och ett av skälen till att det finns så många bloggar är att det är väldigt enkelt att komma igång med sitt bloggande. Det finns flera olika sätt att skapa en egen blogg. En del av dem kräver nästan ingenting av dig som ska blogga och en del kräver att du har lite koll på hur man sköter om en webbsida. Oavsett vilken nivå du ligger på kan du dock hitta ett alternativ som passar dig och din blogg.

Innan du funderar på det praktiska

Det man bör göra innan man tittar på det här med att faktiskt skapa sin blogg är att fundera på hur upplägget ska se ut. Vad är det du vill skriva om i din blogg? Vilka områden planerar du att ha med och vad tänker du undvika? Det gäller att ha åtminstone en grundläggande plan för sitt bloggande från början om man vill få till en bra blogg.

Man kan försöka skriva om allt men oftast är det bättre att hitta en nisch och fokusera på denna. Vill man bara ha en enkel blogg om sitt liv och vad man hittar på är det självklart inte så viktigt att fundera på detta, men ifall man t ex tänkt försöka tjäna pengar på sin blogg är det av stor vikt att man tänker till innan man sätter igång.

Enkla blogglösningar

För dig som bara vill köra igång med din blogg direkt och vill slippa allt krångel med att fixa en egen hemsida och att få ordning på den finns det ett antal tjänster som erbjuder dig en blogg. Där kan du få en blogg utan att behöva greja med allt det där som man måste fixa om man vill ha sin blogg på en egen webbsida, så som webbhotell, installation av blogg, funktioner osv.

Några sådana tjänster är exempelvis Blogger.com (Blogspot.com), Blogg.se och Finest.se och det finns ett antal andra också för den delen. Där behöver man bara registrera sig och fylla i lite information om vad bloggen ska heta och bestämma vilken design man vill ha osv, sen är man redo att sätta igång. Fördelen med detta är att man inte behöver ha någon som helst koll på hur man fixar en webbsida eller hur man programmerar eller något av det tekniska över huvudtaget. Det är också extremt snabbt och enkelt att få igång bloggen.

Nackdelen med den här typen av bloggar är att din blogg inte är 100 % din egen. Den ligger på en server som tillhör någon annan och din adress blir exempelvis http://minblogg.bloggsidan.se eller liknande. Alla dina blogginlägg och kommentarer etc finns hos företaget som erbjuder den här tjänsten och ifall du t ex tänkt dig att tjäna pengar på din blogg eller om du plötsligt är riktigt populär så kan det vara en nackdel att inte ha kontroll över allting precis som man själv vill.

Egen blogglösning

Du som vill gå ett steg längre kan använda en blogglösning där du har en egen server och en helt egen blogg. För att det här ska fungera behöver du först och främst en server att lägga bloggen på. Normalt kan du då använda ett enkelt webbhotell där du betalar en månadsavgift mot att du får ett utrymme där du kan lägga upp filer. Där installerar du sedan din blogg.

Det allra vanligaste bloggverktyget heter Wordpress och är väldigt kraftfullt men samtidigt ganska enkelt att komma igång med. Det är inte speciellt svårt att installera Wordpress, det handlar huvudsakligen om att fylla i ett formulär med information, men det kräver att du har en databas och att du har inloggningsuppgifter till denna etc. All sådan information får du dock normalt i ett mail från ditt webbhotell. Utöver Wordpress finns även andra liknande verktyg som Joomla eller Drupal.

När du väl har installerat din blogg ska du välja ett tema för bloggen så att den ser ut som du vill att den ska se ut. Det finns 1000-tals olika teman att välja på och dessa har lite olika upplägg med t ex två kolumner eller tre kolumner, varierande färgkombinationer och mycket mer. Du kan även välja mellan mängder av funktioner för bloggen, t ex kommentarer, senaste blogginläggen, populära blogginlägg och mycket mer. Det kan ta ett tag att ställa in allting så att det blir exakt som du vill ha det, men i gengäld får du en väldigt bra blogg som funkar precis som du vill att den ska funka.