Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Köpa en hemsida

För dig som är sugen på att tjäna pengar via nätet finns det lite olika metoder att prova och ifall du inte är så duktig på att skapa dina egna webbsidor kan ett alternativ vara att helt enkelt köpa en färdig sida. Den här artikeln kommer att gå igenom lite saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en hemsida, lite fördelar och nackdelar och hur du går till väga för att genomföra köpet på bästa sätt.

Att hitta en hemsida värd att köpa

Första steget när man ska köpa en hemsida är givetvis att hitta en som man vill köpa. Men vad ska man egentligen titta efter när man letar bra hemsidor? Som alltid är det många olika saker som kan spela in och vissa är viktigare än andra. Det första du bör fråga dig själv är ifall du är ute efter en webbsida som du kan jobba med och förbättra och som förhoppningsvis ska börja ge bra avkastning i framtiden eller en webbsida som redan nu tjänar pengar och ligger på en stabil hög nivå.

En hemsida som inte drar in så mycket pengar just nu (eller som inte drar in några pengar alls) kommer givetvis vara mycket billigare att köpa än en hemsida som redan tjänar bra med pengar. Du kan köpa en hemsida billigt för att sedan förbättra den och se till att den börjar dra in pengar. Exempelvis kan du leta efter hemsidor inom ett bra område som inte verkar ha någon reklam över huvudtaget. En sådan sida borde då inte tjäna några pengar, varför den med lite tur inte är så dyr att köpa. Har den hyfsat många besökare etc kan du kanske börja tjäna pengar bara genom att lägga in passande reklam. Du kan även jobba med SEO (sökmotoroptimering) och annat för att förbättra sidan.

Ifall du inte kan något om hemsidor, hur man programmerar eller vad som krävs för att en sida ska bli framgångsrik så kanske det är bättre att satsa på en hemsida som redan är etablerad och som går bra. En sådan sida behöver inte så mycket jobb för att bli framgångsrik, men samtidigt kommer en sådan sida även att vara klart mycket dyrare. Ett bra tips är alltid att leta efter hemsidor som du tycker inte lever upp till sin fulla potential. Det kan vara hemsidor som inte har någon reklam, sidor som har mycket innehåll av hög kvalitet men få besökare, sidor med många besökare men där reklamintäkterna uteblivit etc. Det är dessa hemsidor du kan köpa till ett rimligt pris. Försöker du köpa en sida som redan ligger på sin fulla potential får du troligen också betala för allt detta, och då är marginalen för din vinst väldigt liten eller skjuten i framtiden.

Vad behöver jag veta när jag ska köpa en hemsida?

När du hittat en sida som du tror på gäller det att ta kontakt med ägaren. Oftast finner du en mailadress eller ett kontaktformulär på hemsidan men om detta inte finns kan du prova att göra en sökning med WHOIS (http://www.whois.net), vilket visar information för ett visst domännamn. Ofta kan du här se vem som äger det och lite kontaktinformation, men ibland kanske du tyvärr inte får fram det du letar efter. Det är dock värt ett försök om det inte finns någon mailadress tillgänglig.

Sådant som är viktigt att veta gällande en webbsida är huvudsakligen statistik och intäkter. Du vill veta hur många besökare sidan har varje dag, vecka eller månad, kanske hur många sidvisningar (för att kunna räkna ut hur många sidor som en besökare i snitt tittar på innan han lämnar webbsidan) och annat intressant.

Du kan även kolla upp Pagerank, vilket är Googles "betyg" på webbsidan utifrån beräkningar som görs i sökmotorn. Ju högre Pagerank ju större chans att ranka bra i sökresultaten etc. Just Pagerank är dock inte hela världen. Hög eller låg PR behöver inte nödvändigtvis spegla hur bra sidan är och det går ofta att få en högre rank genom att utföra lite sökmotoroptimering och skaffa fler inlänkar etc.

Finns det några intäkter är det givetvis viktigt att ta reda på hur stora dessa är. Ju högre intäkter ju mer kommer du få betala för sidan. Du kan även använda detta för att se lite hur bra hemsidan konverterar, alltså hur mycket pengar man drar in per besökare. Är det riktigt lågt kan du fundera på om det beror på att det inte finns någon bra reklam, att besökarna är av låg kvalitet eller om det finns något annat skäl.

Att genomföra köpet

Slutligen är det dags att genomföra ditt köp och skaffa dig en hemsida. När du köper en hemsida är tanken normalt att du köper både domännamnet och själva sidan med allt innehåll. Se till att domännamnet överförs till dig på korrekt sätt så att du är ny registrerad ägare. Ibland kostar det pengar att flytta över en domännamn till ny ägare.

Se även till att du får alla filer som behövs. Det troliga är att du måste skaffa dig en egen server / webbhotell där du kan lägga upp webbsidan. Se till att du har allt du behöver för att kunna köra igång på din egen server, så som databaser, filer osv. Du får även sedan se till att domännamnet pekar till den nya servern och så vidare. När allt sådant är klart är du i princip redo att köra igång med din nya sida. Förhoppningsvis kommer du inte stöta på några större problem och besökarna kommer inte ha märkt att något ens har hänt.

Följ oss på Facebook