Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Placering av reklam

Hur man ska placera sin reklam för att få bäst resultat är lite av en vetenskap i sig men det finns som tur var en del ganska klara idéer och riktlinjer man kan följa. Genom att lägga tid och kraft på placeringen av reklamen kan man påverka ganska mycket och få till följd att fler besökare klickar på annonserna. Detta leder till mer pengar i din ficka, så det är värt att spendera lite tid på detta.

Tänk som dina besökare

När du placerar ut din reklam måste du försöka tänka som dina besökare. På vilket sätt använder de din webbsida? Var någonstans tittar de ofta? Vilka sidor, verktyg och information är populära? Försök svara på dessa frågor för att få en uppfattning om vilka delar av dina sidor som drar mest uppmärksamhet. Du kan sedan placera reklamen på ett sätt som du tror kommer generera många klick. Tänk på att det som fungerar på en sida kanske inte fungerar lika bra på en annan. Försök att anpassa reklamen efter vad du har för innehåll och hur dina olika sidor är upplagda. Reklam som är anpassad till besökarna kommer ofta att ge bra resultat.

Placering av reklam som brukar fungera


Klicka för större bild

Även om det ofta är bra att försöka placera ut reklamen anpassat efter just dina besökare finns det dock ändå vissa beprövade metoder som fungerar bra. Statistiken visar att reklam som placeras på en viss plats på en webbplats oftare får många klick och vissa platser får mindre klick. Detta är ganska generellt och det är alltid bra att försöka tänka i dessa banor när du placerar ut din reklam.

Här visar vi en bild över en webbsida och olika vanliga annonspositioner. Färgskalan går mellan mörkt orange, som är den allra bästa platsen för reklam, till vitt som normalt får minst klick. Vill du ha fler klick på din reklam är det alltså en bra idé att försöka placera annonserna med detta i åtanke.

Som du kan se är det allra bäst att placera reklamen i samband med ditt huvudinnehåll och då gärna högt upp på sidan. Det är även ofta bra att lägga in reklam relativt högt upp på sidan, speciellt om du har en sida där man måste scrolla ner för att kunna se allt. Det kan även vara bra att placera reklam precis under en text eller artikel då besökaren i det läget måste bestämma sig för vad nästa steg är, och ifall du ger alternativet att klicka på en annons så kanske han eller hon gör det. Reklam som placeras nära mycket innehåll eller navigering har rent allmänt en bättre chans att få många klick då många fokuserar på dessa områden.

En sista viktig regel som man inte får ta för lätt på är att reklamen inte ska störa besökaren. Du måste försöka använda reklam som syns och som drar till sig uppmärksamhet men det får inte vara någonting som är så överväldigande eller störande att det förstör upplevelsen av din webbsida som helhet. Nöjda besökare är viktiga och ifall du har för mycket eller för irriterande reklam kommer dina besökare inte att vara nöjda.

Följ oss på Facebook