Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Pagerank

När du söker efter någonting i Google kommer det ofta fram väldigt många resultat, vilket beror på att det i de flesta fall finns väldigt många webbsidor om det ämne du sökt på. Men vad är det som bestämmer vilken webbsida som kommer först i sökresultaten? Google letar självklart fram sidor som matchar dina sökord så bra som möjligt men när du söker på någonting lite mer allmänt kan det finnas hundratals eller tusentals webbsidor som har innehåll som matchar dina sökord. Av detta skäl behöver Google ha ett sätt att bestämma vilka sidor som ska komma högst ifall de i övrigt matchar lika bra.

Hur Google tänker gällande Pagerank

Google sätter betyg på alla webbsidor som de har i sina stora databaser för att bestämma vilka sidor som är bättre än andra, vilka som har mer auktoritet och vilka som troligen bäst klarar av att ge dig ett bra svar på din sökning. De baserar detta betyg på väldigt många olika saker. Den viktigaste enskilda saken är att det finns många länkar som leder till din sida från andra sidor. Tanken är att om andra webbsidor vill länka till din sida så borde den vara bra och användbar. Själva utgångspunkten är att ju fler andra sidor som länkar till din webbsida, ju bättre och viktigare anser Google att din sida är.

Pagerank är ett betyg på webbsidan som baseras t ex på antalet inlänkar (alltså länkar från andra sidor till din sida) och kvaliteten på de sidor som länkar till dig. Om många webbsidor som själva har ett bra betyg länkar till dig så ger det ett klart bättre intryck än om många sidor som inte värderas speciellt högt länkar till dig. Det är alltså bättre att få lite färre länkar från andra bra sidor än att få många länkar från andra dåliga sidor. Dessutom är det bra om de andra sidor som länkar till din webbsida handlar om ungefär samma saker eller åtminstone är inom ämnesområde. Ifall du har en sida som handlar om hästar är det därför bättre att få länkar från andra sidor som skriver om hästar.

Pagerank är lite mystiskt

Pagerank går från 0 till 10 där 10 är det allra bästa betyget för en webbsida. Väldigt få webbsidor över huvudtaget har en Pagerank som är så hög som 10. En av de sidor som har denna rank är t ex föga överraskande http://www.google.com.  Ifall du har en webbsida kan du ta reda på vilken pagerank din sida har. Du kan göra detta genom att skaffa Googles Toolbar som du installerar i din webbläsare eller genom att använda någon av ganska många olika tjänster som finns där du gratis kan kolla upp Pagerank för en viss webbsida.

Det som är viktigt att veta är att den Pagerank som är synlig för oss vanliga människor inte är samma sak som det interna betyg som Google använder när de räknar ut hur högt upp du kommer i sökresultaten. Googles egna betyg är hemliga och dessa går inte att ta reda på, just för att man inte ska kunna klura ut exakt hur man ska manipulera sin webbsida för att komma först i resultaten. Det vi kan se och som vi kallar för Pagerank är vad Google låter oss se.

Exakt vad det är som avgör vilken Pagerank man får och hur Google sammanställer betyget är en väl bevarad hemlighet som webbmasters över hela världen spenderar massor med tid för att lista ut. Den som bäst kan gissa sig till hur det fungerar anses ha ett övertag eftersom han då kan öka chanserna för att få sin webbsida högt i sökresultaten. Det diskuteras hela tiden hur viktigt pagerank faktiskt är för en webbsida, och ifall det har någon betydelse över huvudtaget. En del tycker att det har en stor betydelse medan andra säger att Pagerank bara är överdrivet och meningslöst.

Så vad ska man då ha Pagerank till?

Vi kan inte säga om Pagerank har stor betydelse för din webbsida eller ej. Eftersom Pagerank inte är samma sak som Googles interna betyg som avgör hur högt du kommer i sökresultaten kan vi som mest säga att den kan vara en bra fingervisning om vad Google tycker om din webbsida. Ifall du har en hög Pagerank vet du att du troligen har ganska bra med inlänkar, att ditt innehåll är relativt bra och troligen hyfsat unikt och att Google anser att webbsidan rent allmänt är betydelsefull inom ditt område.

Att jobba med att få fler inlänkar (exempelvis genom länkbyten osv) är ett populärt sätt för att öka värdet på sin webbsida, och många sysslar med detta. Det är ett bevisat bra sätt att komma högre i sökresultaten och det ger dig ofta även högre Pagerank. Bygg gärna länkar till din webbsida och förbättra den bäst du kan, men förlita dig inte bara på Pagerank för att avgöra hur lyckat ditt arbete är. Ta det lugnt och försök hålla koll på specifika sökord som din sida rankar på i Google. Ifall du ökar i position med tiden vet du att du troligen gör någonting rätt. Använd Pagerank för att få en liten överblick över Googles uppfattning om din sida men oroa dig inte för mycket om den skulle gå ner ett steg någon gång. Ofta kommer den tillbaka igen.