Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Domäner

Som vi alla vet är det väldigt viktigt med ett bra domännamn för en sajt. Ett bra namn gör dels att sökmotorerna gillar sajten men bra namn är också viktiga för att folk ska vilja besöka sidan och komma ihåg den. Detta gör att det finns en stor marknad där ute med folk som köper och säljer sådana.

Nedanstående lista visar på ett par exempel av de dyraste domänerna som någonsin är sålda.
  • Sex.com - 14 miljoner dollar 2006
  • Fund.com - ca 10 miljoner dollar 2008
  • Porn.com - 9 miljoner dollar 2007
  • Business.com - 7,5 miljoner dollar 1999
  • Beer.com - 7 miljoner dollar
  • Casino.com 5,5 miljoner dollar 2003

Den dyraste .se domänen som är såld inbringade cirka 1,9 miljoner kronor. Det var domännamnet spel.se som kostade så mycket 2009. Att svenska domäner är billigare är något som man får räkna med då marknaden helt enkelt är mindre och därmed är de potentiella intäkterna för en webbsida mindre. Dock ska du tänka på att det inte finns något som säger att du måste handla med svenska domännamn enbart utan du kan ju lugnt köpa namn på alla språk och tjäna pengar på dem.

Som du ser finns det mängder med kronor att tjäna på ett riktigt bra domännamn. Nu är det ju inte direkt troligt att man hittar ett sådant fint namn men det finns mängder av namn som kan generera femsiffriga inkomster och uppåt. För att få ut en bra lön varje månad skulle du bara behöva sälja några få domäner som ger höga inkomster något som inte är omöjligt alls om du är lite smart.

Hitta bra .com eller .se domäner

Numera är nästan alla riktigt bra .com eller .se domäner upptagna men det finns fortfarande sådana kvar också om du verkligen tänker till. Kommer du på ett bra namn som inte är upptaget går det att tjäna pengar på att sälja bara domännamnet.

Surfa runt efter bra .com eller .se domäner

Du kan även surfa runt på nätet och kolla de domänerna som redan ägs av någon. Det finns nämligen mängder av sidor där ute som knappt används utan bara ligger och skräpar typ. Sådana sidor är oftast lättast att köpa och har de ett riktigt bra domännamn kan du tjäna pengar på att sälja det vidare sen till ett högre pris. Många vet helt enkelt inte hur stort värde det finns i deras domännamn.

Ska domännamn med annat slut

Eftersom det nästan har tagit slut med bra .com och .se domäner börjar det numera bli vanligt att stora sajter kommer ut med t ex .info eller .net i sitt domännamn. Det du ska veta om detta är att det finns många fler lediga sådana domäner som du kan köpa upp och sedan sälja vidare.

Webbplats för köp och sälj

Det finns fortfarande plats för någon riktigt bra sajt för försäljning av domäner här i Sverige. Antingen gör du en sida där folk kan göra just detta mot någon form av betalning alternativt gör du en sajt där du erbjuder tjänster som är relaterade till denna typ av handel. Det kan då t ex vara hjälp vid överförande av ägandeskap eller kanske värdering av domäner.

Något nytt

Läser du om någon ny spännande sak i en tidning eller hör talas om något nytt som ska komma ut på marknaden om ett tag gå då snabbt in och kolla om det domännamnet finns ledigt. Är det ledigt är det bara att köpa och hoppas att namnet om något år eller så kan bli värt mycket pengar.

Olika språk

Att konkurrensen om engelska eller svenska domännamn är stor råder det ingen tvekan om och det är ju inte så konstigt med tanke på hur utbrett Internet är. Men det finns många länder där Internetuppkopplingar inte alls har varit så vanliga tidigare. Har detta landet sedan ett eget språk finns det mycket större möjligheter att bra domännamn finns lediga.

Kan man något sådant språk eller känner folk som gör det går det att tjäna fina pengar på sådana köp. Tänk bara på att det är investeringar för framtiden som görs. Det kan ju ta flera år innan priserna har hunnit upp till höga nivåer.

Stava fel

Detta är en klassiker bland dem som vill tjäna pengar på nätet. Det går helt enkelt ut på att skaffa en domän med ett felstavat ord. Det gäller nämligen att hitta ett ord som många söker på men som de inte riktigt är säkra på hur det stavas. Ta som ett exempel någon som söker på Google efter Youtube men som istället skriver Yotube. Har man då domänen Yotube.com har man goda chanser att komma högt i sökningarna på just det ordet. Kommer folk in på din sida då istället kan du där ha reklam som gör att du tjänar pengar på folks felstavningar.

Missat att förnya

Ofta glömmer folk att förnya sina domäner som ska göras varje år. Är du lite snabb då kan du få tag på fina domäner som folk bara har glömt bort. Dessa kan sedan antingen använda själv till bra webbsidor eller så säljer du vidare namnet.

Auktion eller köp och sälj sajter

De sajterna som säljer hela webbsidor brukar även ha ett avsnitt för bara domänhandel. Letar du ordentligt kan du här göra fynd som sedan kan säljas vidare med en god vinst.