Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vinden

Det är viktigt att en vind är välventilerad då det annars finns risk att den ruttnar från insidan. Ett vanligt problem med vindar kan vara att det just inte finns tillräckligt med ventilation.

Funderar man på att köpa ett hus så är det självklart viktigt att också titta över hur vinden ser ut. Några av sakerna man då ska titta efter är t ex att det finns en luftspalt på minst 2 cm vid isoleringen. Finns det inte en sådan lucka kan inte luften cirkulera som den ska.

Vidare ska man titta på undertaket och takstolarna för att se att virket där ser friskt och har en ljus yta. Skulle det vara så att virket är mörkt tyder detta på att luftfuktigheten i vindsutrymmet är för högt. Kolla sedan att ventilerna inte är igensatta av någon anledning.

Tilläggsisolerade vindar

Det blev vanligt att efter 70-talet tilläggsisolera vindarna. Fördelen med detta är att vindarna är bättre isolerade och därmed blir det billigare att värma upp men tyvärr finns det risker med detta också.

Det är viktigt att kolla att isoleringen inte når hela vägen upp till taket. För om den gör det kan luften inte flöda som den ska och då samlar sig fukt och undertak och takstolarna kan ruttna.

Ett annat problem som riskerar att uppstå är att vindar som isolerade med sågspån tillät fukt att gå igenom detta upp i vinden och sedan ventileras ut genom nockventilerna. Men har man då lagt dit modern isolering som glassull eller mineralull gör detta att fukten stannar kvar i bjälklagret under isoleringen istället. Därmed skapas de förutsättningarna som krävs för att trästommen ska ruttna eller att mögel ska bildas.

Har ett hus tilläggsisolerats bör man ta kontakt med en expert som får kolla över hur det ser ut. För det är svårt att själv göra en bedömning av detta. Visst kostar sådant pengar men det gör även att man kan känna sig tryggare. För risken är att det blir väldigt dyrt ifall problem uppstår.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.