Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ventilation

Även om ventilation inte är något som man direkt "ser" i ett hus så är det en viktig funktion för att gör innemiljön trevlig att bo i. Men kanske ännu viktigare är att ventilationen har en mycket stor roll att fylla när det gäller att hålla huset friskt. Dålig ventilation kan mycket väl leda fram till mögel eller andra problem.

Självdrag

På äldre hus är det vanligast att man har den ventilationstyp som kallas för självdrag. Här är principen att kall luft släpps ut genom ventiler som är lågt placerade. Sedan finns det ventiler som sitter högt placerade och som är kopplade till skorstenen. Genom dessa ventiler ska den varma luften kunna passera ut.

Om självdrag ska fungera kräver det att luten utomhus är svalare än vad den är inne. En nackdel med detta är att på vintern när det är riktigt kallt så försvinner lätt för mycket värme ut ur huset. Detta gör att huset blir kallt något som vi inte trivs i och därmed är risken att man istället stänger ventiler vilket mycket väl kan leda fram till fuktskador och mögel. Stänger man ventilerna kan inte luften röra sig som planerat.

Funderar man på att köpa ett hus som har självdrag är det viktigt att kolla upp att det finns tillräckligt med ventiler. Skulle sedan huset vara tilläggsisolerat gäller det att detta arbete är gjort på ett bra sätt för att minimera riskerna.

Mekanisk

Denna typ av ventilation tar fläkthjälp för att transportera runt luften på rätt vis. Det är vanligt att man på nyare hus har system så att den varma luften som går ut ur huset används för att värma upp den kalla luften som man suger in.

En fördel med mekanisk ventilation är förmågan att kontrollera luftflödet under hela året. Det är inga problem att göra detta så om det är sommar eller vinter. En nackdel är att mekanisk ventilation drar ström. En bra fläkt ska inte föra en massa oväsen men en sämre sådan kan göra detta vilket är ett eventuellt problem.

Även om mekanisk ventilation är mer modernt är självdrag är det fortfarande viktigt att kolla upp att ventilationen fungerar ordentligt innan bud läggs på ett hus.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook