Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kontraktskrivning

Man använder dubbla handlingar när man skriver kontraktet på ett hus. Först är det ett köpekontrakt och sedan ofta flera månader senare ett köpebrev. Här beror det ju starkt på när själva inflyttningen är.

Känner man sig lite osäker kan det vara en jobbig situation att helt plötsligt bli ställd framför ett flera sidor långt kontrakt som ska skrivas under. Då ska man under tidspress läsa igenom och sedan skriva under pappret. Kan man därför få tillgång till papperna tidigare och därmed läsa igenom dem i lugn och ro är detta ett stort plus. Då får man även tid att prata med någon bekant som besitter användbara kunskaper. Det finns även tid att samtala med bankkontakten eller en jurist.

Fråga vid tveksamheter

En mycket bra grundregel som är nyttig att följa är att det är bättre att ställa en fråga för mycket än en för lite. Det är ok att ställa frågor som kanske kan verka dumma. Det är inte vanligt att man skriver denna typ av kontrakt och då det handlar om mycket pengar gäller det att göra sig så trygg som möjligt.

Vad innehåller kontraktet?

Ett köpekontrakt innehåller alla vikta fakta kring själva husköpet. Här finns uppgifter om pris och om det finns villkor som måste uppfyllas för att affären ska gå igenom. Vilken dag man får tillträde till en bostad regleras också genom detta kontrakt.

I detta kontrakt finns det normalt också med en lista på frågor som säljaren har svarat på. Här är frågor om säljaren gjort några renoveringar, sett några brister i huset m.m. Skulle sedan något som en säljare här uppgett visat sig vara fel finns det klara papper på detta.

I samband med kontraktskrivningen lämnas handpenningen. Hur stor denna är kan variera men det är inte ovanligt att den ligger på 10 %. Drar du dig ur husköpet efter detta riskerar du att förlora handpenning om inte en godkänd anledning ligger bakom det hela.

Villkora kontraktet

Vanligtvis skriver man ett köpekontrakt när banklånet är godkänt och överlåtelsebesiktningen är klar. Men ibland kan det gå snabbt mellan husvisning och kontraktskrivandet. Då brukar t ex inte en besiktning hinnas med vilket ofta är så viktigt att man villkorar kontraktet. Detta innebär att kontraktet senare kan omförhandlas eller upphävas ifall något inte stämmer som man villkorat om. I exemplet med besiktning kanske det visar sig att hela taket är ruttet och måste bytas ut. Då vill man kanske inte köpa huset alls längre eller så ska priset sänkas kraftigt.

Har man inte klart med försäljning av ett gammalt hus som ska användas för att finansiera det nya huset är det en väldigt stor risk att skriva på ett köpekontrakt. Blir man dock tvingad att skriva under ett kontrakt kan man lägga in ett villkor som säger att kontraktet bara gäller ifall det gamla huset bli sålt.

De vanligaste förbehållen

  • Att den tidigare lägenheten eller huset blir sålt.
  • Att banken godkänner låneansökan.
  • Att en radonmätning inte visar på för höga halter.
  • Att en besiktningsman inte upptäcker några fel eller att han inte upptäcker fel som kommer att kosta med än en förutbestämd summa att reparera. Har man betalat för en besiktning är man självklart mycket intresserad av huset och det finns inget som säger att man helt måste dra sig ur försäljningen bara för att det finns fel. Man kan t ex förhandla om priset som ligger närmare det riktiga värdet.

Åtgärda fel själv

Ett bra tips är att man själv åtgärdar fel i ett hus. Då sänker man köpepriset istället för att betala lika mycket som man tidigare kom överens om men att säljaren har fixat till problemet. Tar du själv och fixar till felaktigheter vet du ju nämligen att det blir gjort på att bra sätt och att det även blir gjort så som du tycker är bäst. Säljaren har ju inte samma motivation att göra ett bra jobb som du.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook