Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Budgivning

Innan man ger sig in i en budgivning är det viktigt att först ha kollat på huset ordentligt för att sedan kunna fundera igenom noga ifall man vill köpa ett hus eller ej.

Öppen och sluten budgivning

Har man valt att ha en öppen budgivning så lämnas buden muntligt. Är det en sluten budgivning som gäller ska buden lämnas skriftligt. Sedan kan det finnas varianter av budgivning där t ex en öppen budgivning avslutas med en sluten budgivning. Det finns även varianter där budgivningen sker i samband med en husvisning. Då blir förfarandet lite mer som en vanlig auktion.

Bra att veta är att ett bud inte är bindande. Detta gäller även om budet är i skriftlig form. Ett bud blir bindande först när köpekontraktet är underskrivet av både köpare och säljare.

Mäklaren

Det finns alltid risk att man känner sig lurad ifall man inte vinner en budgivning. T ex kan man undra ifall mäklaren har lämnat ditt bud till säljaren eller om mäklaren försöker påverka säljaren då han har gjort en deal om att sälja de andra köparnas hus. Oavsett vad dina misstankar är så blir det ofta svårt att bevisa detta.

Säljaren kan begära att en mäklare ska lämna en lista på alla de personer som har varit eller är spekulanter på bostaden. Men mäklaren har ingen plikt att meddela de som lägger buden vilka de andra som lagt bud är. Mäklaren har bara en skyldighet och det är att redovisa alla lagda bud till säljaren.

Säljaren bestämmer

En mäklare har rätt att ge säljaren råd om vem han tycker att en säljare ska anta budet ifrån. Det kan t ex vara råd som att en säljare som har bjudit lite mindre har finansieringen klar medan en som bjudit lite mer inte alls har det klart. Andra tips kan vara är att en köpare ställer väldigt höga krav samtidigt som en annan köpare verkar vara smidigare att ha att göra med.

Men det är bara säljaren som kan fatta ett beslut om vem som ska få köpa bostaden. Det finns inget som säger att säljaren måste acceptera budet från den som bjudit mest. Kanske är det någon som vill flytta in direkt medan andra hellre väntar några månader. Detta kanske är en viktig faktor för säljaren och då påverkar det beslutet. Sedan kan det vara så enkelt att en säljare gillar en viss köpare bättre än en annan och därför väljer att ta deras bud istället. Vilket är ett tecken på att man alltid ska vara trevlig och detta gäller även mot mäklaren.

Följ din budget

När en budgivning startar och man verkligen vill ha ett hus är det lätt att man dras med i hushetsen. Se därför till att innan budgivningen verkligen fundera igenom exakt vad du har råd med och hur mycket huset är värt. Håll sedan fast vid detta vid budgivningen. Annars är risken att man till slut står med ett hus som man har betalat alldeles för mycket för.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook