Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Grundregler vid budgivning

Gillar man en bostad så pass mycket att budgivning är nästa steg gäller det ju att göra så mycket man kan för att få bostaden. Och nu menar vi självklart inte att något överpris ska betalas utan mer att man har koll på hur en budgivning fungerar och själv väljer den taktik som känns bäst.

Det finns även ett antal grundregler som det är bra att hålla koll på innan budgivningen startar. För det första är det viktigt att komma ihåg att mäklarens jobb är att sälja en bostad för ett så högt pris som möjligt. Därför ska du aldrig någonsin berätta tidigt för en mäklare vad du är beredd att betala till slut. Säger du till en mäklare att du lägger ett bud på 1 900 000 men samtidigt berättar att du egentligen kan tänka dig betala 2 miljoner så är det mycket troligt att mäklaren inte rekommenderar säljaren att ta ditt bud då han tror sig kunna få ut mer.

Vanligtvis ger det dig inget att berätta onödig information för en mäklare. Det som är bra att säga är ifall du kan tänka dig flytta in tidigt, har finansieringen klar, vad ditt bud är osv. Alltså saker som talar till din fördel. Det gäller att visa att intresse finns att köpa bostaden men det är inte bra att verka alldeles för intresserad. Visas för stort intresse är risken stor att priset går upp.

Sen ska det sägas att det är skillnad ifall man är ensam om att bjuda på en bostad eller om det är flera andra som samtidigt lägger bud. Är du själv blir det ju enbart en förhandling med säljaren vilket öppnar möjligheter att få till en deal på helt andra sätt.

Ojämnt tak

Detta är ytterligare en bra grundregel att ha när man funderar på att köpa en bostad. Det är nämligen så att många har ett jämnt tak som sin gräns och därmed är det själv inte smart att ha detta. Det är alltså bättre att ha ett tak på 2 010 000 kr än på 2 miljoner jämnt. Sen ska ju taket självklart inte vara högre än vad man har råd med. Därför kan det mycket väl vara så att genom att bara ha 10 000 kr mer i sitt tak får man köpa bostaden istället för att få leta vidare.

Bjud inte in

Att tänka efter innan ett bud läggs är väldigt viktigt. Eftersom så många som sagt var har en jämn nivå på sitt tak är det inte smart att t ex bjuda 1 990 000 kr för en bostad. Det blir ju nästan automatiskt så att den andra parten kommer att bjuda 2 miljoner vilket gör att man själv måste betala mer för att få bostaden. Lägger man då istället ett bjud på 2 010 000 kr direkt är chansen större att få bostaden för detta pris.

De flesta kan ju sträcka sig lite till. Att bara gå 10 000 kr över sin budget är inte speciellt mycket. Kommer det då dock in ett bud som redan är 10 000 kr över det tänkta maxtaket betyder detta att man måste höja med ytterligare 10 000 kr vilket kan börja bli lite väl mycket.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.