Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Energideklaration

En energideklaration är obligatorisk ifall ett hus ska säljas. I denna deklaration ska man kunna hitta uppgifter om huset energiförbrukning men även förslag hur energiförbrukningen kan ändras så att el sparas. En energideklaration gäller i tio år.

Besiktningen utgår ifrån huset energiförbrukning. Husägaren har som sitt ansvar att sammanställa den tidigare förbrukningen och huset storlek. En expert som är godkänd av SWEDAC gör sedan en besiktning av huset där han utgår från dessa uppgifter. Skulle det vara så att besiktningsmannen inte tror på de lämnade uppgifterna kommer en kontroll att utföras.

Det som räknas som huset storlek är all bostadsyta som har en uppvärmning på mer än 10 grader. Garage räknas därför t ex normalt inte in då dessa inte har en så pass hög uppvärmning.

Energiförbrukningen delas sedan med bostadsytan. Det tal man då får fram är ett nyckeltal som går att använda för att jämföra energiförbrukning med andra liknande hus. Korrigering ska göras beroende av ifall det är ett onormalt kallt eller varmt år.

Referensvärden

Tillsammans med energideklarationen ska två referensvärden lämnas. Det första är ett värde för energiförbrukning för ett nybyggt hus. Det andra är ett värde för samma typ av hus. Med samma typ av hus menas då ett hus är byggt på liknande vis, är ungefär lika gammalt, samma typ av uppvärmning och ligger i samma region i landet.

Förslag på åtgärder

Den expert som har gjort energideklarationen ska även lämna förslag på eventuella åtgärder som kan spara energi. Detta om det finns några sådana att göra. Här ska experten ta hänsyn till vilka kostnader som förbättringarna skulle medföra och även utföra en värdering av påverkan.

Radonmätning

Har en radonmätning utförts ska detta anges och även svaret på denna mätning. Skulle det var så att man inte utfört någon koll av radon ska även detta skrivas in.

Ventilation

Har ett hus självdrag behöver inte en kontroll av detta genomföras. Skulle mekanisk ventilation införas ska denna kontrolleras när den tas i bruk. Några återkommande kontroller behöver sedan inte uföras.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook