Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Checklista för visning

Här kommer en lite checklista på saker som du bör tänka på när du går på en visning. Vi kommer här inte att ta upp saker som rör huset kondition. Vill du läsa mer om det man bör tänka på när det gäller problem med huset går detta att läsa i artiklarna som heter Egen besiktning.

Allmänna frågor

Här kommer ett gäng allmänna frågor som du kan ställa dig när du tittar på en bostad. Vissa av dessa passar bara in för villor och andra passar mer in ifall du letar efter en lägenhet. Du märker ju själv snabbt vilka av frågorna som är intressanta i ditt fall.

 • Har bostaden döda ytor? Detta kan t ex vara korridorer som inte är användbara till något. Eller rum som är onödigt stora för sin funktion och därmed till stor del kommer att vara onödiga.
 • Finns det källar- eller vindsförråd? Hur ser dessa isf ut och vilken säkerhet finns här.
 • Är det något som behöver renoveras direkt? Finns det sådant som har ett stort renoveringsbehov ska man fundera igenom dels ifall priset är det rätta och ifall man har råd att göra förändringarna som krävs.
 • Hur ser det ut med insyn i bostaden? Och till vilka rum finns det insyn. Man kanske inte vill ha så mycket insyn till sitt sovrum men kanske inte bryr sig lika mycket om folk kan se in lite i vardagsrummet.

 • Hur är ljudnivån? Här ska du både kolla inne i bostaden genom att öppna fönster och liknande för att höra ifall massor av störande ljud kommer in utifrån. Sen ska du även kolla ute på den eventuella tomten hur det låter där. Det är ju t ex inte speciellt skoj att ha en stor motorväg så nära att trafikljudet hörs hela tiden.
 • Är badrummet snyggt? Ett badrum är mycket dyrt att byta ut och därför är det självklart en stor fördel ifall det är så pass trevligt att detta dyra arbete inte behöver utföras.
 • Hur ser det ut med hiss? Är det en lägenhet man tittar på som ligger på femte våningen i ett hus som saknar hiss kan det bli segt att hela tiden springa upp och ner för trapporna. Finns det en hiss så kolla upp hur stor denna är osv. Ska man t ex ställa in en barnvagn i en hiss får den inte vara för liten.
 • Vilka av väggarna är bärande? Detta är en intressant fråga för dig som funderar på att göra om layouten i bostaden. En bärande vägg kräver mycket mer arbeta att ta bort än en icke bärande. Kostnaden blir ofta mycket högre om det ens är möjligt att ta bort den.
 • Är bostaden stylad? När man säljer en bostad vill man presentera den i ett så bra skick som möjligt för att få ut det allra bästa priset. När du köper en lägenhet gäller det att försöka se igenom detta. Du ska tänka mer på hur bostaden ser ut om man tar bort prylarna som nu finns. De flesta av dem hänger ju inte med i försäljningen.
 • Hur klarar bostaden olika väder? Detta gäller troligtvis mest för lägenheter då det finns sådana som har en tendens att bli kanonvarma på sommaren samtidigt som de är mycket kalla under vintern. Detta är inte trevligt så ta därför och fråga någon granne som troligen kan svara på detta.

Inställning till visningen

När man går på en visning gäller det att tänka rätt inför den. Man måste se både det positiva och negativa med en lägenhet men man får inte hänga upp sig på saker som inte är bra. Är det t ex lite ostädat eller att de har fula möbler där nu så är det ju inget som kommer att påverka dig när du bor där då det ju ska utföras en flyttstädning och de tar ju även bort alla möbler.

Samtidigt gäller det att inte dras med av det som är jättesnyggt. Är ett hus homestylat är det ju så för att dra upp värdet. Vill andra luras av detta och betala mer än vad bostaden är värd så låt dem göra det. Det är bättre att fortsätta att leta efter ett annat boende än att betala för mycket.

Små lägenheter

För väldigt små lägenheter blir ett antal frågor speciellt aktuella. Här kommer ett antal av dessa.

 • Går det att sätta in en loftsäng? Att ha en loftsäng med t ex ett skrivbord under är ett mycket bra sätt att utnyttja ett litet utrymme. Om det går att få in en sådan är det därför mycket bra.
 • Finns allt nödvändigt i köket? Små lägenheter har ofta mycket små kök och frågan är då om det där dels finns tillräckligt med utrymme för tallrikar, bestick, matvaror osv men även om det finns bra spis, frys, kyl m.m.
 • Var placerar man saker? Eftersom lägenheten är lite finns det med största säkerhet inte en massa förvaringsutrymmen. Och vissa sådana behövs och det är inte bara för kläder. Det behövs förvaring för dammsugare, tvättkorg och andra liknande saker som man använder ofta.
 • Hur skulle en dag i lägenheten se ut? Små lägenheter innebär ofta kompromisser ett smart idé är därför att tänka igenom hur en dag i lägenheten skulle vara. Tänk igenom saker som att laga mat, äta, duscha, sova, titta på tv osv. Kommer du fram till att detta skulle fungera bra kommer lägenheten i stort troligen också att göra det.
 • Har säljaren redan flyttat? Detta är intressant att undersöka då det kommer att hjälpa dig vi en eventuell förhandling av pris med säljaren. En säljare som har flyttat ut är troligen mer angelägen om att sälja. För att du ska kunna dra nytta av detta gäller det att du själv förhandlar med säljaren och det inte är frågan om någon budgivning. Att se ifall säljaren har flyttat är ofta väldigt enkelt då det är få möbler kvar. Det går självklart även att fråga mäklaren.
 • Är det omvisning? Om så är fallet och du verkligen gillar bostaden är detta positivt för dig då det är ett tecken på att det inte alls är många andra som är intresserade. Chanserna är ju då absolut större att få ner priset. Samtidigt ska du kanske fundera på varför andra inte vill köpa bostaden. Vet de något du inte vet? Eller är det du som vet något de inte vet?

Bostadsrätt

Här kommer ett gäng frågor man bör ställa sig själv eller en mäklare som är specifika för bostadsrätter

 • Planerar bostadsrättsföreningen att höja månadsavgiften inom en snar framtid?
 • Är ekonomin god inom föreningen?
 • Hur är föreningens inställning till omstruktureringar i lägenheten?
 • Är det några hyresrätter kvar i huset som ska göras om till bostadsrätter? Om det är så brukar detta vara positivt då detta innebär mer pengar till föreningen.
 • Hur ser fastigheten ut? Ska man köpa in sig en bostadsrättsförening är det självklart viktigt hur huset i allmänhet ser ut. Det är ju inte bara din lägenhet som påverkar värdet utan hela huset. Är det stort renoveringsbehov i i t ex trapphus eller tvättstuga är detta något negativt för värdet. Hur är städningen i de olika utrymmena. Det gäller även att göra samma kontroll på utsidan av byggnaden.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.