Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Badrum

Badrummet är en mycket viktig del av huset. Man kanske inte spenderar den största delen av tiden i detta rum men man spenderar mycket viktig tid i detta rum. Då det mesta man gör i badrummet innefattar vatten är miljön här inne ofta mycket fuktig. Detta gör det väldigt viktigt att rummet är korrekt konstruerat.

I ett badrum som har dusch eller badkar så ska alla väggar och golvet vara fukttäta. Är de inte det så kan fukt komma in på ställen där det inte borde och därmed skapa mögel. Finns det enbart en toalett i rummet behöver det inte vara fukttåligt på alls samma sätt.

Fall

Det är viktigt att fallet är korrekt i ett badrum. Vatten som hamnar på golvet ska automatiskt rinna ner mot golvbrunnen. Detta går t ex att testa genom att ta en liten boll eller kula och se hur den rullar på golvet. Skulle du vara tveksam hur fallet är så be då om tillåtelse att hälla ut lite vatten på golvet för att se hur det verkligen beter sig. Skulle ägaren inte gå med på detta ska du verkligen fundera varför det är så. Det troliga är då att något är fel vilket kan kosta mycket pengar att återställa.

Golvbrunn

Det går även att göra en egen enklare inspektion av en golvbrunn för att att se ifall man kan upptäcka något. För det första ska den ju självklart se ut att vara i allmänt gott skick. Finns det en golvmatta ska denna vara nerklämd i brunnens ytterkant och gå ner i brunnen. Är det ett kaklat golv ska detta vara tätt runt golvbrunnen.

Räcker inte med bara en hantverkare

Skulle det vara något fel på ett badrum fast att det nyligen är renoverat så räcker det inte med att det är en hantverkare som har utfört arbetet för att försäkringsbolaget ska ersätta. Det krävs att det är en hantverkare som verkligen kan sina grejer och kan visa upp att han är kvalificerad för våtrum för att ersättning ska utbetalas.

Småtips

Är badrummet kaklat ska det finnas ett fukttätande skikt bakom kaklet. Om så är fallet går inte att avgöra vid en besiktning.

Ventilationen i ett badrum ska vara bra. Skulle det t ex vara så att ett fönster är smutsigt på insidan är detta ett dåligt tecken.

Är luften unken i badrummet är också detta är mycket dåligt tecken. Risken är mycket stor då att det finns fuktskador i väggarna eller golvet.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.