Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Egen brunn / avlopp

Om det är så att bostaden du tittar på har egen brunn och/eller eget avlopp är det ett antal saker som du bör undersöka innan du bestämmer dig för att köpa.

Egen brunn

Finns det en egen brunn så är det smart att få be att provsmaka vattnet. Detta ger dig en grunduppfattning om hur vattenkvaliteten är. Vidare bör du fråga ifall brunnen någonsin har sinat och ifall vattnet räcker till så många personer som det är tänkt ska bo där.

Du bör även fråga ifall vattnet har analyserats den senaste tiden eller ej. Skulle det vara så att en analys är gjord visar denna om kvaliteten är bra eller ej. Är inte någon analys gjord är det bra att utföra en sådan innan ett köp görs.

Intressant info att ta reda på är också vad det skulle kosta att ansluta bostaden till det kommunala vattensystemet om detta är möjligt.

Några varningstecken

Är järnhalten i vattnet förhöjt kan detta ge bruna beläggningar på tvättfat och i toaletten. Så ifall man ser något sådant är detta absolut ett varningstecken. Är det istället svarta beläggningar så är risken att det är förhöjda halter av mangan.

Aggressivt vatten (vatten med överskott av löst koldioxid) ger en grön beläggning. Vatten av detta slaget fräter sönder ledningar och den förhöjda kopparhalten som då följer gör vattnet ohälsosamt att dricka.

Om ett problem med förhöjda halter av kalk finns kommer beläggningen att istället bli vit.

Om en bostad har något av dessa problem behöver det inte betyda att vattnet inte alls går att dricka. Det kan bara vara så att man måste installera ett vattenfilter som tar bort just det som förhöjningen består utav.

Eget avlopp

Finns det ett privat avlopp ska man ta reda på mer om denna anläggning. Är det så att avloppet är godkänt t ex? Sedan bör man även kolla upp mer med kommunen och höra vad de säger.

Det kan vara så att kommunen har planer för avloppet i framtiden. T ex kan det bli frågan om tvångsanslutning vilket riskerar att kosta pengar. Något som isf ska påverka priset på huset. En normal siffra för att ansluta till det kommunala avloppet är runt 40 000 kr. Sedan är det grävning och rörläggning på den egna tomten som ska till vilken kostar runt 10 000 kr.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.