Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Radon

Det är faktiskt så att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer. Det är bara rökning som ligger bakom fler fall. Och ju längre tid man spenderar i ett radonhus desto mer ökar riskerna. Halten av radon är också en riskfaktor.

Det finns runt 500 000 bostäder i landet som har förhöjda halter av radon. Det är därför en bra idé att ringa upp kommunens miljökontor och fråga dem ifall det finns markradon i just det tänkta området. Kommunerna brukar har kartor som visar hur stora riskerna är. De kan också säga ifall någon mätning har gjorts i det huset du tittar på eller ej. Resultatet av en eventuell sådan undersökning har du rätt att få reda på.

Köper du ett hus som sedan visar sig ha förhöjda halter av radon kan man inte kalla detta för ett dolt fel. Det är ditt ansvar som köper att kolla upp detta innan en affär genomförs.

Radon kommer från tre källor

Marken, vattnet och byggmaterialet är de källorna som radon kan komma ifrån. Är huset t ex byggt med blåbetong eller blå lättbetong mellan 1929 - 1975 avger detta mer radon än de byggmaterialen som är baserade på sten. Blåbetong finns i cirka 10 % av alla hus i Sverige och det är inte tillåtet att använda detta som byggmaterial längre pga av hälsoriskerna.

Det passar bäst att undersöka radonhalten under vintern. Man kan göra ett snabbtest som tar mellan någon dag och någon vecka att utföra. Man hänger då upp en spårfilm på två strategiskt utvalda platser i huset. Vissa kommuner hjälper till gratis med detta medan andra tar ut en liten summa. Vill man göra ett mer tillförlitligt test går det också men då tar det minst två månader att mäta halterna.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.