Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Andra problem

I andra artiklar har vi tagit upp ett antal vanliga saker som man bör undersöka nog när man köper ett hus. Dock är dessa inte de enda som kan strula. Andra delar som vi här ska titta lite på är elsystem, stammar, skorsten och uppvärmningssystemet.

Många hus har brister och det är därför en besiktning görs. Vissa är inte speciellt dyra att fixa till medan andra kan vara mycket kostsamma.

El

Är det ett gammalt hus finns risken att elsystemet är föråldrat. Summan av detta kan vara att man ibland får installera om hela systemet.

Vidare ska man kolla upp ifall någon har mixtrat något med systemet. Är detta inte utfört på ett korrekt sätt av en elektriker kan det rent ut sagt vara farligt.

Gamla eluttag har inte samma säkerhet när det gäller att vara petsäkra osv. Skulle man upptäcka några allvarliga problem med elsystemet bör man ta kontakt med en elektriker innan ett husköps görs för att få reda på kostnaderna med att fixa till det hela.

Stammar

Alla hus har rörledningar dragna, det är dessa man kallar för stammar. Ledningarna går dels ut till element i huset men även för att få kontakt med vatten och avlopp.

Är huset 30 år eller äldre finns det risk att dessa behöver bytas ut. Kanske räcker det med delar av systemet eller måste allt bytas ut. För det är absolut bättre att göra ett sådant arbete innan det att rören går sönder. Sen om man har lite tur och huset är välbyggt kanske detta jobb inte behövs än på ett tag.

Skorsten

Gamla hus har ofta en skorsten och en sådan går sönder med tiden. Det är dels allmänt åldersslitage men även andra problem kan uppstå. T ex äldre oljepannor som var klart mindre effektiva vilket ledde fram till att varm luft läckte ut i skorstenen vilket i sin tur höll den torr. Nyare pannor som är effektivare släpper inte ut lika mycket värme vilket gör att fukten inte försvinner på samma sätt och därmed påskyndas förfallet av skorstenen.

Uppvärmning

Uppvärmningen av ett hus står för en mycket stor del av månadskostnaderna. Har huset en omodern lösning riskerar detta att göra så att kostnaderna drar iväg. Normalt är det inte billigt att byta ut ett uppvärmningssytem men det kan faktiskt bli än lägre månadskostnad redan från månad ett och detta även om man räknat in räntekostnader.

Vill du läsa mer om uppvärmning är tipset att du besöker vår avdelning som helt handlar om detta där vi går in på olika alternativ som finns att välja mellan.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook