Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Egen besiktning

Att göra en överlåtelsebesiktning kostar en del pengar och därför vill man definitivt inte göra en sådan i onödan. Här presenterar vid därför en checklista som hjälper dig att själv göra en första urvalsbesiktning.

Denna checklista är tänkt att hjälpa dig att ta ett beslut ifall det är värt att göra en noggrannare undersökning av ett hus eller ej av någon professionell besiktningsman. Hittar du själv t ex allvarliga fel som inte är värda pengarna att fixa är det ju bara slöseri med pengar att anlita någon.

Det är större risk med hus som har platta tak och därför kan det vara idé att helt strunta i dessa hus. Även hus som är byggda på så kallad krypgrund (torpargrund) eller har en betongplatta med isolering på betongen istället för under är mer riskfyllda. Det allra säkraste är hus som har ett lutande tak och där en eventuell källare inte är inredd. Källare har nämligen en större risk att bli fuktskadade.

Dränering och grund

Har bostaden krypgrund ska man kontrollera att det finns en tillräckligt stor mängd ventiler. Blindbotten och bjälkarna ska vara av trä inte tryckimpregnerat trä. Allt trä som man kan se under grunden ska se friskt ut. Plast ska finnas på marken och det ska vara en ordentligt utrymme mellan marken och bjälklagret.

Det är svårt att kontrollera hur dräneringen fungerar runt bostaden. Därför får man fråga den som för tillfället äger huset hur den fungerar. Har det tidigare varit fuktproblem i källaren eller översvämningar är detta ett tecken på att dräneringen inte fungerar som den ska.

Utvändigt

Fönstren är en viktig del av alla hus och dessa kan man göra en enkel besiktning av själv utan problem. För det första ska man fundera på vilken typ av fönster det är. Är det t ex tvåglas eller treglas?. Sedan är det dags att fundera på konditionen på fönstren. Om kittet är helt, har färgen flagnat, är trät i bra kondition osv är frågor man sedan ska ställa sig.

Ytterväggarna står ju självklart för en stor del av huset. Är huset byggt i trä är ska man kolla ifall trät är i bra kondition eller ifall man behöver byta ut delar av väggen. Är huset byggt i tegel eller annat likande material är det mer sprickor man letar efter.

Skorstenen undersöker man för att hitta tecken på t ex söndervitring. Skulle den vara klädd i plåt är risken att tegel på insidan är i dålig kondition vilket isf måste undersökas.

De allra flesta husen har plåtdetaljer och konditionen på dessa bör undersökas. Hittar man problem med t ex hängrännor och liknande är det ganska enkelt att laga. Men det kan finnas mer avancerade plåtkonstruktioner också som är dyrare att byta ut ifall de exempelvis har rostat.

Vatten, värme och bad

Eftersom vi i detta land inte har några högre temperaturer under stora delar av året måste man undersöka värmesystemet också. Är huset gammalt är risken att värmesystemet inte är speciellt ekonomiskt och det kan även finna risk att t ex en värmepanna behöver bytas ut då den närmare sig slutet av sin livslängd. Sedan ska man även göra en undersökning av elementen för att se att de t ex inte har någon rost på sig.

Var kommer vattnet ifrån? Är det som för de flesta husen att vattnet kommer från det kommunala systemet är det rimligtvis lugnt. Men ifall huset tar sitt vatten från en egen brunn bör en provtagning av detta vatten göras. Kanske har säljarna gjort en sådan nyligen.

Badrum och våtutrymmen är delar av huset som får utstå mycket fukt. Därför är det viktigt att de är korrekt gjorda. Det ska t ex inte finnas några sprickor eller hål där vatten kan tränga in. Vatten som faller på golvet ska även rinna ner i brunnen inte åt något annat håll.

Inonhus

Innertak och innerväggar kollar man över för att se om det finns eventuella tecken på fukt som har trängt in. Finns det sådana är risken att något större underhållsarbete måste göras vilket kan kosta mycket pengar.

Inneventilation är viktig för att innemiljön ska hålla en god standard. Kolla därför upp vilken ventilation som nu finns och hur denna fungerar. I äldre hus är det normalt självdrag och då ska det finnas en ventil i alla rum. Är ventilationen mekanisk undersöker man fläkten för att säkerställa att denna fungerar och att den inte för en massa oväsen.

Vitvarorna har självklart också de en livslängd. Ta därför reda på hur gamla dessa är och i vilket skick de är. Kolla upp spis, diskmaskin, kyl, frys, torktumlare, tvättmaskin osv. Måste man snabbt byta ut dessa kan det bli en ganska stor summa pengar.

Vind

Vinden ska man kunna inspektera genom en inspektionslucka. Saknas en sådan lucka blir det mycket svårt att inspektera vinden och då är risken större att fukt finns här utan att man får reda på detta.

Vindstaket vilka ofta är gjorda av råspont ska vara friska och ljusa. Eventuella missfärgningar på träet är ett tecken på att vinden inte har en tillräcklig ventilation. Är vinden tilläggsisolerad ökar även risken för att den fuktiga luften som finns inne i bostaden stannar i bjälklagret. Kolla sedan även att det finns ventilation på vinden och att denna inte är hindrad på något vis.

Ta inga risker

Detta är enbart en enkel besiktning. Är du det minsta tveksam om något vad det gäller konditionen på bostaden bör du definitivt ta kontakt med en kunnig person för att reda ut frågorna. Annars är risken att du köper ett hus som senare visar sig har problem som måste fixas till en stor kostnad.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook