Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skaffa ett lånelöfte

Innan du seriöst börjar titta på någon form av ny bostad gäller det att ha en bra koll på sin ekonomi för att veta hur mycket man har råd att betala för det eventuella nya huset. Och det är här ett lånelöfte kommer in i bilden.

Ett lånelöfte är en indikation från en bank om hur mycket pengar du kan tänkas få låna från dem. De kommer att kolla upp ekonomin och sedan besluta om storleken som de godkänner. Detta är något som man bör göra innan man går och kollar på något hus.

T ex vill mäklarna se detta då det visar att du är en potentiell köpare som verkligen kan betala för det du önskar. Det är t ex inte ovanligt att en säljare väljer att ta ett bud från någon som har bjudit lite mindre men som har ett lånelöfte än från en budgivare som inte kan visa upp att denne med största säkerhet får köpa bostaden.

Att tänka på angående lånelöfte

För det första är det viktigt att tänka på att ett lånelöfte inte är samma sak som att banken har godkänt en låneansökan. Detta innebär att man inte kan vara 100 % säker på att få låna bara för att man har ett lånelöfte. Samtidigt så ska det heller inte vara något problem ifall inget stort förändras från den dagen lånelöftet är taget till den dagen som låneansökan skickas in. Saker som skulle kunna ställa till problem är t ex ifall man blir uppsagd från sitt jobb. I bankens ögon innebär detta ju en sämre betalningsförmåga och då är det inte säkert att de längre vill låna ut en så stor summa pengar.

Det finns heller inget krav på dig att du ska låna pengar hos en viss långivare bara för att du där har tagit ut ett lånelöfte. Det finns heller inget som hindrar dig från att skaffa lånelöfte från flera banker ifall du så skulle önska. Ett lånelöfte är även gratis att få och det gäller normalt i 6 månader.

Ett lånelöfte förenklar

Du bör verkligen skaffa ett lånelöfte innan du går och tittar på en bostad då detta gör allt mycket enklare. Du kommer ju t ex veta innan hur mycket pengar du har råd att lägga på ett hus. Detta gör ju planeringen mycket enklare. För det skulle ju vara minst sagt tråkigt att gå och titta på ett hus och verkligen bli förälskad i det och sedan få reda på att man inte kan låna tillräckligt mycket.

Det är också väldigt viktigt att man är sanningsenlig när man ansöker om ett lånelöfte då det annars är risk att banken dels nekar en senare när själva låneansökan kommer in men även finns ju risken att det tagna bolånet blir större än vad ekonomin tillåter och därmed skapas möjligheterna för en dålig ekonomi för många år framåt.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook