Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bostadslån

Det är väldigt få som köper ett hus och har hela summan för bostaden tillgänglig. Därför måste de allra flesta ta ett bostadslån. Det positiva med bostadslånen är att de rent ekonomiskt är de allra billigaste lånen en vanlig person kommer att komma i kontakt med.

Att det blir så har att göra med att lånet har säkerhet i form av den nyinköpta bostaden. Vill du läsa mer om bostadslån är tipset att du besöker delen som behandlar just detta i vår lånavdelning. Där hittar du många artiklar som tar upp de olika aspekterna av ett bolån mer grundligt. Här kommer vi bara väldigt snabbt att gå igenom grunderna.

Bottenlån

Detta är den delen av själva lånet som huset står som säkerhet för. Normalt sträcker sig detta lån till maximalt 85 % av inköpspriset. Bottenlånet är den billigaste delen av ett bolån. Här kan man även välja att ha en bunden eller rörlig ränta.

Topplån

Eftersom bottenlånet bara sträcker sig upp till cirka 85 % maximalt av köpesumman måste resten finansieras på något annat sätt. Vanligt är då att man får ta ett topplån vilket egentligen bara är att vanligt privatlån. Hur stor del som topplånet kommer att utgöra styrs av hur mycket pengar som kan lämnas i kontantinsats och hur stort bottenlån man får. Kan man betala in mycket i kontantinsats är det t ex bra då topplånet är en förhållandevis dyrt lån och kan man helt slippa detta är det bara bra.

Kontantinsats

Det är standard att man lägger in en kontantinsats när en bostad ska köpas. 10 % är vad man får räkna med att betala som minst i kontantinsats. En kontantinsats visar för långivaren att du är seriös och klarar av ekonomiskt ansvar vilket de vill se innan pengar lånas ut. Desto större kontantinsats som lämnas desto billigare kommer lånet att bli. Lämnas minst 15 % kan man slippa topplån helt och varje procent mer som ges sedan gör att bottenlånet blir mindre.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.