Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kostnader vid husköp

Att det kostar pengar att köpa ett hus det är ju alla helt på det klara med. Men tyvärr är det inte så att själva huskostnaden är allt man får betala för när ett hus köps och detta är något som det är enkelt att glömma bort.

Andra kostnader som tillkommer är lagfart, pantbrev, besiktning, flytthjälp m.m. Vissa av dessa kan man komma undan medan andra tyvärr kommer att bli en betydande summa.

Lagfart - Denna kostnad består av två olika delar. Dels är det en grundavgift som ligger på 825 kr. Utöver detta tillkommer sedan en avgift på 1,5 % av köpeskillingen. Skulle det vara så att taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen kommer avgiften att beräknas på denna summa istället. Ett hus som köps för 2 miljoner kronor kommer alltså att kosta dels 825 kr och sedan ytterligare 30 000 kr i lagfartsavgift.

Pantbrev - Pantbrev används för att kunna låna pengar på en bostad. Ett pantbrev är en inteckning som utfärdas av Lantmäteriet. Det är inte säkert att man behöver skaffa ett nytt pantbrev om det finns tidigare utfärdade på den summan man vill låna för. Skulle det dock inte vara så blir detta en kostnad på 375 kr plus 2 % av det man vill ta ut pantbrev för. Köper man ett hus för 2 miljoner kronor och ska låna 1,5 miljon kronor men det bara finns pantbrev på 1 miljon sedan tidigare kommer detta att kosta 375 kr + 10 000 kr.

Besiktning - Väljer man att göra en överlåtelsebesiktning får man räkna med att denna kommer att kosta 5 000 - 10 000 kr att göra. Väljer man att göra en grundligare besiktning av t ex skorsten, radon, vattenprov, elinstallation, avlopp osv tillkommer kostnader för detta. Väljer man att inte göra en egen besiktning är risken man tar större och därför ska man verkligen fundera igenom ifall det är rätt att spara in denna summa eller ej.

Övriga kostnader - Det finns även risk att andra kostnader tillkommer när man ska flytta. T ex kanske man anlitar en flyttfirma för att sköta det hela och då kostar detta självklart pengar. Anlitar man inte en flyttfirma kanske man behöver hyra en släpvagn eller någon lite lastbil. Det viktiga är att man är beredd på att det riskerar att tillkomma andra kostnader än de man direkt tänker på när man funderar på att köpa ett hus.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook